Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Comunicació i diversitat cultural > TIC i noves formes d’accés
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
TIC i noves formes d’accés
Diàleg de referencia: Comunicació i diversitat cultural

Hi ha un contrast altament marcat entre els projectes desenvolupats a Europa i els desenvolupats a Llatinoamèrica . Mentre que a Europa es fan projectes que són viables ja que els recursos econòmics són més fàcils d’aconseguir, a l’ Amèrica Llatina , en aquest cas a Mèxic, encara es fan estudis sobre l’accés de les comunitats minoritàries i més pobres a tecnologies en la seva fase inicial, és a dir, al coneixement de l’ordinador, i parlar d’Internet és projecte de futur.

Gemma Andreu , Manuel Gago i Arne Hintz lliuren propostes i resultats de projectes que han estat viables a la Toscana i a Galícia («Porto Franco: la utopia de la comunicació intercultural regional a la xarxa» i «Arquitectura de la información y contenidos culturales en Internet: la representación del audiovisual»). Rosalía Winocur , per la seva banda, mostra el seu estudi antropològic en un poble marginat del sud de Mèxic , San Lorenzo Chimalpa , on prop del 84% de la població viu en condicions de pobresa. Gairebé el 50% dels habitants de San Lorenzo , si bé no han acabat l’educació primària, són conscients que eines com ara un ordinador són imprescindibles per al desenvolupament laboral i professional dels seus fills. El punt d’esperança és que, en aquesta societat amb condicions tan precàries, l’escola també està prenent partit per l’alfabetització digital dels més joves.

Problemàtica:
Els marginats no tenen representativitat en els mitjans de comunicació tradicionals ni tampoc espais per al seu intercanvi.

Proposta:
Les TIC sorgeixen com a noves formes per a l’intercanvi cultural i són més viables en petites comunitats i amb recursos compartits. La localització és una característica dels projectes emergents.

Postures:
És més fàcil proposar solucions per mitjà de les TIC en localitats més reduïdes, ja que l’interès és més gran. Sorgeix igual la controvèrsia dels països de Llatinoamèrica on encara s’està accedint a les TIC de manera bàsica.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS VIRTUAL EDUCA. V Trobada Internacional sobre Educació, Capacitació Professional i Tecnologies de la Informació
 
NP Les noves tecnologies han de proporcionar educació per a tothom, conclusió de la trobada Virtual Educa
 
IF Bretxa Digital / Bretxa Educacional
 
NP Arrenca al Fòrum «Virtual Educa», trobada iberoamericana que aborda l'ensenyament i la formació en l'era de la globalització
 
RS Transferència del coneixement a Iberoamèrica: l’ús de l' e-learning (bones pràctiques)
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.