Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Energia i desenvolupament sostenible > Panel 2. Escenaris energètics: són energèticament obeses les societats desenvolupades?
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Panel 2. Escenaris energètics: són energèticament obeses les societats desenvolupades?
Diàleg de referencia: Energia i desenvolupament sostenible

El segon bloc del diàleg va estar presentat i coordinat per Aleksandar Ivancic, director de Barcelona Regional. Ivancic va inaugurar el panel reflexionant sobre el creixement demogràfic del planeta i l'augment progressiu del consum d'energia. Aquestes dues tendències fan preveure un futur insostenible i, per tant, cal buscar mecanismes per limitar l'augment de la demanda energètica. Tot i que, tal com va assegurar Ivancic, «l'energia és el negoci més gran del món», és necessari deslligar la relació entre desenvolupament econòmic i consum energètic. El coordinador del panel va remarcar la importància de fer compatible l'ús d'energies renovables i de l'energia nuclear per tal d'eliminar l'ús dels combustibles fòssils.

El primer ponent del panel va ser Sebastià Ruscalleda, president de la Comissió Nacional d'Energia d'Espanya, un ens regulador dels sistemes energètics. Ruscalleda va parlar, en primer lloc, dels factors que fan altament insostenible el sistema energètic actual: la dependència dels combustibles fòssils; la condició limitada d'aquests recursos; el deteriorament del medi ambient; i la desigualtat dels patrons de consum energètic –segons va explicar el president de la CNE, «només el 15% de la població consumeix el 53% de les formes d'energia avançades». Ruscalleda va proporcionar dades tan alarmants com que l'augment anual del consum energètic a Espanya ha estat del 5% els últims anys. Per resoldre el problema d'obesitat energètica i aconseguir un desenvolupament energètic sostingut, va afirmar Ruscalleda, cal «una transició cultural de canvi d'organització i de comportament». És necessari, doncs, aconseguir que la demanda d'energia sigui sostenible i fer una gran inversió en R+D de tecnologies que permetin incrementar l'ús de les energies renovables i fer menor l'impacte dels combustibles fòssils.

La intervenció del ponent següent, Cristóbal Burgos, va estar basada en la legislació europea sobre energia. El discurs del conseller de la Direcció General d'Energia i Transport de la Comissió Europea va partir de les problemàtiques relacionades amb l'energia a la UE –dependència dels combustibles fòssils, necessitat d'augment de l'eficàcia energètica, demanda creixent de forma desmesurada, manca d'inversions en desenvolupament d'energies netes... Burgos va explicar que cal canviar el marc legal per resoldre totes aquestes mancances.

El ponent va parlar del Llibre Verd de la UE, un document pensat per solucionar aquests problemes derivats del consum d'energia. El conseller de la Direcció General d'Energia i Transport va considerar que el Protocol de Kyoto és insuficient i va assegurar que la nova legislació de la Unió Europea promourà decididament l'ús de les energies renovables. Així mateix, Burgos va dir que cal diversificar la base energètica, estimular la recerca i les inversions, promoure les bones pràctiques i adoptar, des de la UE, un rol internacional per fomentar l'estalvi energètic i les energies renovables als països en via de desenvolupament. En darrer lloc, Cristóbal Burgos es va mostrar convençut que el desenvolupament legal d'aquests aspectes dins el marc de la UE sabrà trobar l'equilibri entre un mercat competitiu i l'ús d'energies netes.

D'altra banda, Jaume Domingo, professor de l'Escola Agrària de Manresa, va aportar al panel la seva experiència com a cooperador en projectes energètics a països en via de desenvolupament. Domingo va recordar la desigualtat en els patrons de consum energètic, que fa que països com ara l'Índia, que tenen un 15% de la població mundial, tan sols consumeixin una quota d'energia del 3%. El professor sobre energies renovables va afirmar contundentment que aquest model de consum condemna a la pobresa els països en via de desenvolupament. Per això, va explicar, el mínim que podem fer és exportar un model energètic sostenible a aquests països.

Domingo va subratllar que les solucions energètiques que exportem als països en via de desenvolupament s'han de correspondre amb les seves necessitats energètiques en lloc de ser exagerades, i que han d'utilitzar els seus propis recursos i població per mantenir-les, de manera que les nostres aportacions facin aquestes poblacions més lliures i no més dependents.

A continuació, Ernesto Macías també va parlar d'energia i cooperació. El representant d'Isofotón, empresa líder en energia fotovoltaica, va afirmar que és molt greu que els països en via de desenvolupament no puguin desenvolupar-se energèticament perquè els països rics estan consumint tots els recursos. Amb tot, es va mostrar confiat en un futur sostenible que faci compatible el progrés i la preservació del medi ambient. Macías va presentar l'energia solar fotovoltaica com a alternativa molt viable tant per a països rics com en via de desenvolupament. Va explicar que aquest tipus d'energia és avantatjosa i polivalent, ja que es pot instal·lar en llocs de difícil accés i necessita molt poc manteniment. Una tercera part del món no té accés a electricitat, i això implica que se'ls nega el desenvolupament comunicatiu, educatiu, sanitari... Amb energies renovables com la solar fotovoltaica es pot aconseguir trencar el cercle viciós de la pobresa en zones com aquestes.

D'altra banda, el representant d'EPRI Worldwide, Wade Malcolm, va afirmar que el mercat energètic es troba amenaçat per diverses circumstàncies i que d'aquest fet n'ha resultat una tendència a privatitzar els mercats energètics i unes infraestructures precàries als països en via de desenvolupament. Malcolm també va assenyalar la manca d'innovació que hi ha hagut al mercat del subministrament d'energia d'ençà de la seva desregulació als Estats Units. Per redreçar la situació cal reestructurar el mercat energètic per fer-lo sòlid i sostenible. Aquest canvi en la regulació de l'energia implica transformacions polítiques, econòmiques i tecnològiques molt importants i ha de preveure, segons Malcolm, la protecció del medi ambient, la presència d'infraestructures d'energia a tots els països del món, i l'educació del consumidor per canviar la visió col·lectiva del valor de l'electricitat.

En darrer lloc, Enrique Ocharán va centrar la seva intervenció en com minimitzar les emissions de CO2 que degraden el medi ambient i empenyen el planeta cap a un canvi climàtic. Per fer possible la «descarbonització» cal, segons el subdirector general de Planificació Energètica, instaurar un model més eficient, rendible i respectuós amb el medi ambient de producció, transport, emmagatzematge i ús d'energies. Per arribar a aquest model hi ha punts importants, com ara l'ús de tecnologies més eficients; la integració d'una oferta i d'una demanda sostenibles; les inversions en R+D; el foment de l'arquitectura bioclimàtica; i la combinació de l'energia nuclear i les renovables.

Ocharán va concloure que és necessària una combinació d'energies sostenibles específica per a cada país i que, efectivament, existeixen tecnologies amb potencial per a la reducció de les emissions de CO2.

Les conclusions d'aquest panel van ser, en primer lloc, que davant l'evident obesitat energètica de les societats desenvolupades, cal canviar el model de consum energètic actual i que aquest canvi es basi en una reducció dràstica del consum. En segon lloc, que el model occidental no és el que hem d'exportar als països en via de desenvolupament i, finalment, que els resultats que promet la transformació del model energètic mereixen, amb escreix, les inversions que cal destinar-hi.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Energia i desenvolupament sostenible
 
IF Demanda energètica sostenible
 
RS Panel 1 Energia i Desenvolupament: és possible un altre model energètic?
 
RS Tallers paral·lels
 
IF Oferta energètica sostenible
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.