Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Petroli i guerra: una relació perillosa
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Petroli i guerra: una relació perillosa
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

La interdependència entre el petroli com a motor de tota l’economia mundial i per tant font de conflictes bèl·lics com la recent guerra de l’Iraq, va centrar aquesta sessió que es va iniciar amb una radiografia de la situació actual d’aquest recurs natural en el planeta a càrrec del professor de Recursos Energètics de la Universitat de Barcelona, Mariano Marzo.

Aquest expert va explicar que el 70% de les reserves mundials de l’or negre es troben a l’el·lipse estratègica formada per l’Aràbia Saudita, l’Iran i l’Iraq i que, per tant, el control geoestratègic del golf Pèrsic ha estat sempre una prioritat, “el premi” segons ho definia Churchill, per a les potències mundials que vulguin seguir tenint-lo.

La dependència de la nostra civilització del petroli és total”, va afirmar. “No només com a font d’energia sinó en tota la nostra manera de viure, ja que més de tres mil productes del nostre entorn quotidià, des de l’ordinador fins a la roba que portem, es fan dels seus derivats”.

Va haver-hi l’home de l’edat de pedra, de bronze, i nosaltres som l’home de l’hidrocarbur”, va sentenciar.

No obstant això, les perspectives no són gens optimistes per als recursos fòssils que, segons Mariano Marzo, “assoliran el seu zenit entre el 2010 i el 2030” i a partir d’aquí, la producció no podrà fer front a la creixent demanda, amb la qual cosa, si no es troben noves fonts d’energia (i va descartar rotundament les anomenades alternatives per inviables econòmicament i tecnològica), “es corre el perill que es generi una greu crisi mundial” en la qual “els països consumidors es comportin com a drogoaddictes en busca de les seves dosis”.

Per la seva part, Alex Yearsley, de la Global Witness, organització dedicada a controlar la corrupció produïda per l’explotació de les matèries primeres en el Tercer Món, va passar revista a diversos conflictes generats per aquesta qüestió com la venda il·legal de fusta amb la qual es van finançar els khmers rojos de Cambodja o l’escàndol protagonitzat pels dirigents d’Angola i la petrolera francesa Elf, amb el desviament de fons als seus comptes personals i el finançament de la guerra civil en aquell país.

Com a solucions va proposar una major reglamentació de la legislació internacional i el control de les grans multinacionals per part de l’FMI i altres institucions mundials. En definitiva, “un enfocament més integrat per part d’aquests organismes per assolir més control i transparència sobre el blanqueig de diners”.

Per acabar, el periodista de la revista Le Temps, Serge Enderlin, autor de múltiples articles i un recent llibre sobre aquesta problemàtica, va advertir en “un escenari de política-ficció, però no molt allunyat de la realitat” sobre el perill que Al-Qaeda fixi els seus objectius en les principals zones d’extracció del golf Pèrsic, la qual cosa “podria generar autèntic terror en els mercats internacionals”.

Va concloure recordant com el petroli i el suport de les potències a les dictadures locals per assegurar-se un aprovisionament senzill i accessible propicia situacions com la petrodictadura d’Obiang a Guinea Equatorial amb el suport dels Estats Units.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Energia i desenvolupament sostenible
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
RS ¿Per què són necessaris els agents de canvi global?
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
IF Un nou concepte de seguretat: Seguretat Humana enfront de Seguretat Nacional
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.