Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones > Dones teixint la pau
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Dones teixint la pau
Diàleg de referencia: Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

Les ponents d’aquesta sessió van ser Joaquima Alemany, advocada, diputada del Parlament de Catalunya i secretària general de la Internacional Liberal de Dones, i Evelyne Dossous, especialista en el tema «Dona i presons». Va moderar el debat Soledad Arnau.

En cas de conflicte, la violència s’organitza especialment contra les dones i els nens. Aquest col·lectiu, que constitueix al voltant del 80 % dels desplaçats, sol ser utilitzat com a arma de guerra. D’aquesta manera, algunes de les estratègies més efectives per controlar i degradar l’enemic són les violacions i la prostitució de les seves dones.

«S’està teixint la pau. Les dones intervenen en la resolució dels conflictes a través d’un esforç civil, encara que no hi hagi un poder de dones representat», va afirmar Joaquima Alemany. Per assolir aquesta pau es fa necessari començar pel desarmament, un problema que cal assumir com a propi. En aquest sentit, podria ser eficaç la pressió als governs europeus perquè abandonin la política basada en la doble moral que suposa, d’una banda, difondre un discurs favorable al desarmament i, de l’altra, continuar venent armes a països amb indústries armamentístiques menys desenvolupades. Una altra mesura hauria de ser el desenvolupament d’accions per aconseguir que els combatents deixin de fer la guerra per poder subsistir.

Una de les assistents va fer èmfasi en la necessitat d’una formació sobre el que és el conflicte i el que es pot fer per aconseguir la pau. També va posar de manifest les diferències que presenten les actituds d’homes i dones davant del postconflicte: «Mentre les dones parlen de transformació de la pau, els homes parlen de resolució de la pau; mentre elles parlen de retornar la dignitat als sectors vulnerats durant la guerra, ells es plantegen com compartiran el poder amb altres homes.»

Evelyne Dossous va aportar la seva experiència sobre les presons de dones de Togo. En aquests espais, que no estan dotats amb suport mèdic ni psicològic, les preses no solament són el boc expiatori dels seus guardians, sinó que, a més a més, han de procurar-los l’alimentació (conreant i cuinant per a ells). Es pregunta pel futur d’aquestes dones després de la presó, alhora que vetlla per transmetre el missatge que aquestes dones li han encomanat. Es tracta d’una invitació que fan a les dones europees i/o emancipades perquè els prestin ajuda en la seva formació.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Dones teixint la pau. La Resolució 1325. Les guerres oblidades. Tribunal Penal Internacional. Competències per a l’eficàcia
 
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
RS Dona, Pau i seguretat
 
RS Les condicions de la pau. Els joves i la construcció de la pau
 
RS Sessió de clausura
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.