Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Espai urbà col·lectiu: noves perspectives > Arquitectura del pretext
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Arquitectura del pretext
Diàleg de referencia: Espai urbà col·lectiu: noves perspectives

Moltes operacions urbanístiques s'estructuren al voltant d'un esdeveniment especial, com ara uns jocs olímpics, que serveix com a “pretext” o motivació per a un seguit d'actuacions. Això no obstant, aquesta estratègia pot caure en el “presentisme” i no respondre a un model a llarg termini.

Moltes operacions urbanístiques s'articulen al voltant d'una idea, d'un esdeveniment especial, com uns jocs olímpics. Aquesta estratègia de revitalització i desenvolupament pot ser molt positiva, però l'arquitectura basada en l'esdeveniment també obeeix sovint a una dificultat per expressar expectatives a llarg termini, i es pot caure en una contradicció entre la temporalitat de futur de la ciutat i el “presentisme” que dominen molts d'aquests projectes.

La candidatura de Madrid per als Jocs olímpics de 2012 és un bon exemple d'arquitectures del pretext, amb diversos projectes emblemàtics de professionals de prestigi, com ara Dominique Perrault, amb la Caja Mágica, un equipament esportiu polivalent que es construirà, encara que no s'aconsegueixi organitzar els jocs olímpics, perquè ajudarà a urbanitzar una zona degradada entre diverses vies de comunicació.

El Fòrum de Barcelona i el barri de Diagonal Mar, impulsat per Josep Anton Acebillo, també poden ser un exemple d'aquest tipus d'arquitectura i urbanisme. En el cas de Barcelona, ha servit per urbanitzar una zona, integrar un seguit d'infrastructures al teixit urbà i dotar la ciutat d'un conjunt d'equipaments.

Problemàtica:
Amb l'ús d'un esdeveniment o d’una motivació puntual, es poden generar projectes urbanístics que no obeeixin a la definició d'un model de ciutat a llarg termini.

Postures:
François Barre va introduir el terme. Josep Antón Acebillo va defensar el model de Diagonal Mar. Dominique Perrault va presentar el projecte Caja Mágica per a Madrid 2012.

Bones pràctiques:
Projecte Caja Mágica a Madrid, un equipament esportiu multifuncional de Dominique Perrault. El Fòrum de Barcelona i el barri de Diagonal Mar, impulsat per Josep Anton Acebillo, que ha servit per urbanitzar una zona, integrar un seguit d'infrastructures al teixit urbà i dotar la ciutat d'una sèrie d'equipaments.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Governs locals
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 
RS Bona pràctica espanyola / Bilbao / Fòrum de Barcelona
 
AS Espai urbà col·lectiu: noves perspectives
 
RS El segle XX contempla el segle XXI