Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Espai urbà col·lectiu: noves perspectives > Espai col·lectiu com a àmbit per a la mobilitat (segona part)
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Espai col·lectiu com a àmbit per a la mobilitat (segona part)
Diàleg de referencia: Espai urbà col·lectiu: noves perspectives

En la segona part de la sessió, va tenir lloc la ponència de Dominique Perrault, que va presentar dos projectes en els quals està treballant.

El primer està projectat per a Madrid, en l’àmbit dels preparatius per a la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics. Es tracta del Magic Box, un poliesportiu que es concep per a usos diversos, des de jugar a tennis fins a concerts, i també com a espai públic, ja que estarà obert al públic. La seva situació és el sud de Madrid, entre autopistes, amb la idea de contribuir a la transformació d'aquesta zona abandonada i plena de problemes socials.

El segon projecte està situat en ple centre històric de Sant Petersburg. Es tracta d'un segon escenari per al famós teatre Marinski, que es vol constituir en el nou barri cultural de Sant Petersburg. El projecte és un edifici nou davant de l'antic teatre, format per una caixa central coberta per una túnica daurada. L'edifici, el creuarà una avinguda plena de cafès, botigues, bars..., que és el que li dóna el caràcter d'espai públic. Un sol edifici farà una funció artística i tècnica, com qualsevol teatre, a la qual se sumarà una funció urbanística. D'aquesta manera, el teatre contribuirà a la transformació urbana i social de la ciutat i, també, a la transformació de la visió de la societat russa.

Per entendre la ponència de Josep Anton Acebillo, no n'hi ha prou amb les seves paraules, cal conèixer el to en el qual les deia, la seva expressió. Acebillo va entrar a la sala preparat per lluitar a capa i espasa pel seu model de ciutat. Aquesta actitud pot ser motivada per les crítiques a les quals s'ha sotmès el barri de Diagonal Mar, amb el seu gratacel, i les acusacions que rep la zona Fòrum i el seu entorn, segons les quals és merament una operació especulativa.

Acebillo va plantejar la necessitat d'un canvi profund a les ciutats de tot el món. Aquest canvi es fa necessari, ja que les ciutats estan concebudes per a una societat industrial i, actualment, la indústria es troba en clar declivi. Aquest canvi és especialment difícil per diversos motius. En primer lloc, perquè hi ha molta gent desinformada (perquè no pot o no vol estar-ne) que no acceptaran el canvi. En segon lloc, perquè la gent està molt instal·lada en el sistema anterior i això es reflecteix en una gran resistència al canvi. I, en tercer lloc, perquè aquells que estan en posició d'actuar no s'atreveixen, no saben com fer-lo i utilitzen els sistemes de participació democràtica per justificar la seva no actuació.

Aplicant aquesta reflexió al cas de Barcelona, concretament a la zona del Poblenou, assegurava que, si s’assumeix una perspectiva històrica, el canvi actual d'una societat industrial a una de terciària no és en absolut tan dràstic com el que hi va haver entre la societat agrícola i la industrial. El barri 22@ és un bon exemple d'aquest projecte de transformació d'una zona industrial en una zona d'activitats neoterciàries, absolutament necessàries per al desenvolupament futur de Catalunya.

Passant al tema de l'habitatge, va defensar els projectes d'edificis alts (com els de Diagonal Mar) i va assegurar que les crítiques a aquest tipus d'edificis són demagògiques.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Governs locals
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 
AS Espai urbà col·lectiu: noves perspectives
 
RS El segle XX contempla el segle XXI
 
RS Espai col·lectiu com a interacció de les estratègies públiques i empresarials
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.