Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Globalització, identitat, diversitat > Democratització de la democràcia: nous governs
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Democratització de la democràcia: nous governs
Diàleg de referencia: Globalització, identitat, diversitat

La democràcia es troba en un moment de crisi de legitimitat ja que no troba respostes actuals en el seu model tradicional de representació. Els governants han de prendre mesures que donin resposta a les regles globals i això entra en contradicció amb les respostes locals. L’aparició d'organitzacions de societats civils (nous governs) completa aquesta crisi democràtica, però encara cal trobar-hi una reestructuració més profunda que integri els vells conceptes a les noves necessitats.

El professor en Ciència Política de la London School of Economics, John Clark, es va referir al creixement de les organitzacions de la societat civil (OSC) com una nova forma de democratitzar les actuals democràcies immerses en un dèficit creixent.

Al seu torn, Fernando Henrique Cardoso, va sostenir que «els governants es troben amb la contradicció d'haver de prendre mesures globals per respondre a problemes locals i això genera una crisi de legitimitat que pot acabar en conflicte».

Davant aquest procés de dèficit, Clark va sostenir que cada vegada hi ha més ciutadans que participen en el procés democràtic de manera diferent als mecanismes tradicionals. Avui dia, mentre els partits polítics veuen reduïts de forma notable els percentatges d'afiliats, existeixen nombroses associacions de la societat civil (com les ONG) que augmenten el nombre d'integrants, va afirmar. D'aquesta manera s'està construint una nova forma de democràcia participativa que a més, quan està agrupada en xarxes, pot ajudar a desenvolupar el multiculturalisme.

Clark va ressaltar que «moltes OSC aconsegueixen implementar en les institucions tradicionals noves regles ja sigui en l’àmbit global com en el local. Poden ser les locomotores del canvi».

Però en aquest sentit, va destacar que les OSC completen les institucions democràtiques tradicionals, però no les suplanten.

Al seu torn, Laurence Tubiana, professora d'economia de l'Institut d'Estudis de Polítiques de París, va manifestar que és necessari redefinir el paper de les institucions internacionals per crear un marc normatiu que permeti els governants aplicar mesures globals, però també solucionar els problemes locals.

Proposta:
Redefinició del concepte de democràcia incorporant als nous governs (organitzacions d'associacions civils) en el procés. Marc universal perquè els governants puguin prendre mesures globals que al seu torn solucionin els conflictes locals.

Postures:
Fernando Henrique Cardoso, John Clark, Laurence Tubiana.

Bones pràctiques:
Acció de diverses associacions de la societat civil que hagin aconseguit implementar reformes en les institucions tradicionals. P. ex.: la rendició de comptes del Banc Mundial davant la pressió de diverses organitzacions de la societat civil.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
IF Voluntariat com a generador de noves formes de democràcia participativa a escala global
 
RS Arquitectura institucional per una democràcia mundial
 
IF Ciutat: La dimensió local dels Drets Humans
 
IF La societat s’ha d’organitzar per transformar les democràcies passives en democràcies participatives a escala local i global, que generin un canvi en l’ordre mundial.