Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > El paper de la societat civil i les ONG en la lluita contra la pobresa i la injustícia.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
El paper de la societat civil i les ONG en la lluita contra la pobresa i la injustícia.
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

Els ponents van deixar clar que la democràcia està en un període de crisi i, així, s’obre una bretxa amb la societat. Les ONG i la societat civil han de fer front a aquest buit i, mitjançant accions concretes, lluitar contra la pobresa i la injustícia.

Kumi Naidoo, secretari general i conseller delegat de Civicus, va ressaltar els tres nivells en què actuen les ONG:

1) Nivell micro: a través de la prestació de serveis a les persones més vulnerables, especialment quan els governs no compleixen aquestes funcions. En aquest sentit, va ressaltar que els governs haurien d’aprofitar els coneixements de les ONG per fer front als problemes de la societat. 2) Nivell macro: influir sobre els organismes internacionals perquè actuïn a favor dels sectors desprotegits. 3) Nivell global: interactuar globalment perquè els problemes locals s’han d’abordar multilateralment i de forma global.

Kuni va destacar que "les ONG són una forma d’expressió de la ciutadania i que entendre la democràcia com el simple fet de votar és un error molt perillós".

Diego Hidalgo, president de FRIDE (Fundació per a les Relacions Internacionals i el Diàleg Exterior), va destacar que les ONG cobreixen un buit que deixen els governs i que no és més que un reflex d’una crisi de les democràcies. Hidalgo va dir que hi ha dues teories sobre la solució als problemes: o els solucionen els governs o els resol el mercat, però aquestes dues teories no són pràctiques i el l’aparició de les ONG està cobrint aquest buit.

Lena Slachmuijlder, del Studio Ijambo de Burundi, va explicar com les ONG han aconseguit en el seu país disminuir l’índex de violacions de dones i els conflictes regionals a partir de programes concrets.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió inaugural, sessió de cloenda i una “guia del Diàleg”. Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS Xarxes civils per conflictes globals
 
IF Una acció responsable per a aconseguir el canvi
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.