Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > Sessió plenària inaugural i sessió plenària de cloenda. Diàleg “Contribuint a l'Agenda Global”.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió plenària inaugural i sessió plenària de cloenda. Diàleg “Contribuint a l'Agenda Global”.
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

Sessió plenària inaugural

La sessió plenària inaugural ha plantejat la discussió sobre els canvis institucionals necessaris que les organitzacions internacionals (i molt especialment les Nacions Unides) han de fer per tal de ser més efectives i més adaptades a un ordre global més democràtic. La plataforma organitzadora, Fòrum UBUNTU, és una entitat que posa en contacte xarxes que tenen en comú la intenció màxima de tot l'Itinerari, tal com ha destacat Josep Xercavins, coordinador del Fòrum UBUNTU.

El punt de partida de la demanda, des de la consideració dels països menys afavorits per les actuals institucions, ha estat representat per Asharose Migiro, ministra per al Desenvolupament Comunitari de Tanzània. Migiro ha considerat que ens trobem encara en una època de processos de privatització i liberalització que no ha fet possible el desenvolupament al sud. Les reformes que s’han fet al sud per adaptar-se a aquest nou ordre globalitzat “no han disminuït les diferències entre nord i sud”.

Les Nacions Unides han estat sempre capaces d’adaptar-se a les noves situacions, després de la seva creació l’any 1945. Si bé als anys 60 es van adonar del problema del subdesenvolupament i van impulsar el Programa de Nacions Unides per pal·liar-ho (PNUD) i, posteriorment s’adaptà al problema del desenvolupament sostenible, en pocs anys s’ha criticat profundament la política d’ajudes i la forma com es prenen les decisions. “Els poderosos són els que dominen l’organització”, tal com denuncia Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació per una Cultura de Pau. L’hegemonia dels Estats Units a les Nacions Unides ha fet molt mal a l’organització, que necessita ara una reforma en les funcions, la composició i les atribucions, no pas en la missió. En resum, aquest Itinerari 5 presenta la necessitat d’aprofundir en els processos que la globalització ha generat, i promou reformes que segueixin els principis de democràcia, participació de nous actors i desenvolupament arreu del planeta. Sessió plenària de cloenda

La sessió plenària de cloenda de l'Itinerari 5, titulada "La reforma de les Nacions Unides i del sistema d'institucions internacionals", del Diàleg "Contribuint a l'Agenda Global", ha comptat amb intervencions destacades de Salil Shetty, José Antonio Ocampo i Federico Mayor Zaragoza.

Salil Shetty, director de la Campanya del Mil·leni de Nacions Unides, ha manifestat que "cal reformar radicalment la governança global". Shetty explica la situació actual per un entrellat de crisis interrelacionades, en què destaquen les violacions del Consell de Seguretat, ja sigui a Palestina o a Darfur; la intolerància política i social arreu del món; l'apatia i la desconfiança envers la democràcia; i, sobretot, la pobresa i la desigualtat social. Per a Shetty, els Objectius de Desenvolupament del Mil·leni són el mínim que s'ha de reclamar, però cal anar més lluny; no obstant això, caldria uns 100.000 milions de dòlars per complir-los. De tota manera, "amb cada campanya es guanya força. Cada campanya és diferent i té característiques locals. El 10 de desembre llançarem la campanya catalana; abans, a l'octubre, hi ha organitzada una marxa a Madrid".

José Antonio Ocampo, secretari general de les Nacions Unides per a Assumptes Econòmics i Socials, ha recordat que el món d'avui és molt diferent del que existia després de la Segona Guerra Mundial, quan es va fundar l'ONU. No obstant això, els tres pilars fundacionals de les Nacions Unides continuen vigents: la pau, els drets humans i el desenvolupament dels pobles.

Per a Ocampo, l'ONU ha de seguir sent el fòrum legítim de connexió entre els governs i la societat civil, on "les aspiracions es transformin en accions", però s'hauran de vèncer dos entrebancs avui existents, que són la fragmentació i l'escassa interrelació entre les agències i els organismes internacionals, així com la manca de control per part dels ciutadans per exigir el compliment dels acords i els compromisos internacionals.

Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació per a una Cultura de Pau, ha expressat també la voluntat de les institucions internacionals d'emprendre reformes i adaptar-se a un món que ha canviat. Mayor ha recordat que l'ONU es va fundar amb molta esperança, però que amb el temps s’ha anat perdent l'ímpetu inicial. Per això ha demanat unes Nacions Unides refundades, que mantinguin les seves missions, però que guanyin en transparència i equitat. Ha afirmat que cal reforçar la institució, modificant-ne les estructures, però mantenint-ne completament la ideologia. I ha insistit que cal fer-ho ara i amb valentia. Ha conclòs assenyalant que "no es tracta de protestes, sinó de propostes fetes a temps per aconseguir un altre món possible. Aquest és el nostre gran compromís". I ha estat aclamat.

Problemàtica:
La ineficàcia en resoldre assumptes a causa dels problemes institucionals de Nacions Unides.

Proposta:
Reformar el sistema de funcionament, democratitzar la institució i fer-la capaç de dur a terme la missió per la qual va ser creada.

Postures:
Visió dels països del Sud, per la ministra de Tanzània, que pretén que les reformes s'orientin a millorar la situació dels països en via de desenvolupament. Visió de Mayor Zaragoza, a favor d'una ONU que pugui lluitar contra la pobresa i la pau al món, prioritats bloquejades pels països més poderosos i, sobretot, els Estats Units.

Conclusions:
Necessitat d’aprofundir en els processos que la globalització ha generat, permetent portar endavant reformes que segueixin els principis de democràcia, participació de nous actors i desenvolupament arreu del planeta.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
RS Com fer justa la globalització?
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
RS Cap a un altre món possible: com regular democràticament els mercats financers?
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.