Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > La diversitat cultural i la biodiversitat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
La diversitat cultural i la biodiversitat
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

La segona sessió d’aquest Itinerari s’ha centrat en la vulnerabilitat de la societat a causa de la pèrdua progressiva de la biodiversitat, és a dir, s’ha centrat en les terribles implicacions culturals cap on ens condueix la degradació de l’ecosistema, de les espècies.

Així, Erica Anals, moderadora de la sessió, explicava com aquest deteriorament de la biodiversitat ens condueix irremeiablement a un desarrelament territorial, ja que s’estableixen llaços molt estrets entre l’entorn i la cultura. El mateix idioma ens permet observar aquest vincle amb la naturalesa, per exemple, hi ha paraules que les persones del camp encara utilitzen, que parlen del seu entorn més proper i que, per contra, nosaltres ja no les entenem. Com bé deia la ponent Luisa Maffi, aquesta pèrdua de significat de les paraules és un clar indicador d’alerta a la nostra societat perquè cultura i entorn depenen l’una de l’altre. Mentre es degrada l’ecosistema també es posen en perill els valors, els coneixements, les creences, que depenen del medi i que s’expressen a través de l’idioma.

Amb aquesta pèrdua massiva de biodiversitat, s’està perdent l’idioma, i això comporta la pèrdua d’identitat de les comunitats. Aquestes terribles transformacions es produeixen com a conseqüència del fenomen de la globalització, que desplaça les comunitats que gestionen sàviament l’entorn i que tenen els seus propis coneixements, que expressen a través de l’espiritualitat, com és el cas de la comunitat indígena.

Ja no només es tracta de conservar la biosfera, sinó també l’etnosfera i la idiosfera, que són les xarxes que sostenen la vida i necessiten la nostra protecció. Aquest és el principi fonamental que hauria d’extreure’s dels Objectius del Mil·leni. Com deia S. Kumar, els tres elements claus de la vida són el sòl, la societat i l’ànima humana.

La sessió va concloure amb l’apreciació de com els governs ens condueixen cada cop més a un territori alterat, deshumanitzat, un entorn que no té res a veure amb l’ésser humà. Hem de lluitar per tot allò biocultural perquè "el medi no pot subsistir sense l’home ni l’home pot sobreviure sense el medi".

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Sostenibilitat urbana
 
RS Sostenibilitat turística en el patrimoni natural
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 
IF La unicitat natura-cultura
 
RS El binomi turisme - patrimoni cultural immaterial (el gran espai de la creativitat)
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.