Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Espai obert per a projectes de pau
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Espai obert per a projectes de pau
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

Aquest taller s’ha realitzat en tres sessions durant tot el dia. Els ponents hi han mostrat els projectes que les seves respectives organitzacions estan duent a terme en regions de conflicte o postconflicte, tot oferint un punt de partida per la participació ciutadana i una esperança en un món més pacífic a través de les experiències i els seus resultats.

Eva Dalak, cap de programes de l’ONG belga Search for Common Ground, i Neslihan Ozgunes, de Crossing Border, una organització danesa que treballa sobretot al Pròxim Orient (Turquia, Israel-Palestina, Jordània, etc.), proposen el desenvolupament de mitjans de comunicació independents per l’educació per la pau. Per aquestes organitzacions, “el paper dels mitjans és d’extrema importància però les multinacionals i les grans corporacions no són fiables per promoure la igualtat i el diàleg”. Els projectes de Search for Common Ground es realitzen a diverses zones on hi ha hagut un conflicte armat.

En aquesta sessió, Eva Dalak mostra dos exemples concrets de reinserció de nens a la vida civil: un programa de ràdio (Talking Room Studio) que s’emet a Sierra Leone, realitzat per nens excombatents, i una sèrie de televisió que promou el diàleg entre ètnies a Macedònia. En el primer cas, els oients tenen a la seva disposició una línia oberta on poden explicar les seves experiències durant el conflicte que els ajuda a superar el trauma viscut i compten amb la col·laboració d’importants personatges mediàtics com Michael Douglas. En el segon cas, es tracta de fer propostes per superar la difícil convivència ètnica que encara avui persisteix a Macedònia; a través de petits conflictes entre nens de diferents ètnies en un barri qualsevol es transmeten solucions en les quals el protagonista és el diàleg pacífic amb termes com disculpa, perdó, parlar, etc.

Per la seva banda, Neshilan Ozgunes ens presenta el projecte editorial “Crossing Border”, el màxim exponent del qual és una revista on col·laboren uns 200 nens de diferents països en cada número. Aquesta revista serveix com a punt de trobada de les diferents activitats desenvolupades a nivell local per nens dels Balcans, Turquia, Israel i Palestina, com tallers de teatre, dibuix, vídeo, etc. i que es recopilen en forma de reportatge. “Crossing Border” ofereix també un fòrum on, mitjançant correu electrònic o postal, els lectors aporten les seves idees per aconseguir la pau al seu territori, discuteixen, comenten i opinen.

Les dues organitzacions desenvolupen els seus projectes a nivell local i defensen la creació de xarxes regionals de mitjans locals per al millor coneixement, entesa i tolerància entre pobles i cultures.

Mary Soledad Perpiñan és una monja filipina que treballa a l’organització “Third World Movement against the Exploitation of Women” i que és secretària general d’APPRA (Asia-Pacific Peace Research Association). Exposa el seu treball amb dones marginades i exiliades a les muntanyes de Cambodja a través d’una “metodologia de participació dinàmica de reconceptualització”: sessions d’exercicis de relaxació, meditació i narració i escolta d’experiències que tenen com a objectiu “reexaminar les inseguetats presents, contemplar un món de pau i seguretat i fer plans per a una vida millor”.

Efraim Gómez, assessor jurídic i representant en aquesta sessió de “Swedish Fellowship of Reconciliation”, una organització sueca ecumènica de pau, exposa la tasca que realitza aquesta ONG a nivell internacional en la lluita pel desarmament a través de conferències, seminaris, debats públics, publicacions, educació, intercanvis, campanyes i xarxes de treball.

Christophe Barbey, un excombatent del Vietnam i membre de "Stop the War", assegura que un país sense exèrcit és viable i mostra una llista de 22 països sense exèrcit, entre els quals es troben Costa Rica, Liechtenstein, Andorra, Haití, Samoa, Maldives, etc.

A les diferents sessions, els ponents parlen de projectes de tot tipus: “The Peace Arch Park”, el parc de l’arc de la pau, a la frontera més occidental entre els Estats Units i el Canadà, és la proposta de la nord-americana Cristina Alexander, un lloc per al descans, la meditació l’exposició d’obres artístiques, etc. La mobilització de la societat civil, amb el precedent de les diferents manifestacions de l’any passat a tot el món, és, per Lesley Docksey (Stop the War Branch), la via més eloqüent que quelcom està canviant; i el projecte d’educació per la pau que realitza l’organització Rotary International, a través d’intercanvis d’estudiants entre països, és l’experiència que aporta la sud-africana Elsje Fourie.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió de clausura
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
AS Cap a un món sense violència
 
RS Construint l’autèntica seguretat: desenvolupament i desarmament
 
IF Cultura de la participació
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.