Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > El jovent davant dels reptes d’avui en el món del treball: el treball de les persones joves
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
El jovent davant dels reptes d’avui en el món del treball: el treball de les persones joves
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Aquesta sessió coordinada pels sindicats juvenils Avalot (Joves d’UGT), DGB-Jugend (Alemanya) i CISL (Itàlia) ha abordat els principals problemes amb què es troben els joves europeus al món laboral. Tot i que la situació canvia notablement en funció del país i de la zona concreta en què ens fixem, és evident que “la precarietat laboral fa que els joves no puguin tenir una vida tranquil·la i estable”, tal i com ha denunciat el representant de la Confederació Italiana de Sindicats del Treball (CISL), Mauricio Scandurre.

Al seu torn, Dimitrius Galadas, de la confederació alemanya de sindicats DGB-Jugend, ha explicat que a Alemanya hi ha un estancament econòmic que fa que la taxa d’atur entre els joves arribi al 20% en moltes àrees i que sovint aquests no tinguin accés a formació professional. La única possibilitat de reduir l’atur juvenil a aquest país és legislant per obligar les empreses a pagar sancions si no ofereixen formació professional, ha sentenciat Galadas.

Laura Pelayo ha estat la ponent que s’ha referit a la problemàtica des d’una perspectiva més àmplia. La representant d’Avalot ha indicat, amb preocupació, la paradoxa que suposa que, tot i disposar de molta més formació, els joves cada vegada es veuen sotmesos a més precarietat laboral. Des de fa un parell de dècades, la població activa jove ha patit un gran descens i la taxa d’ocupació és molt irregular. A més, la major part de l’ocupació juvenil és estacional. Pelayo ha afirmat que ser jove i dona és una doble discriminació, i ha aprofitat l’avinentesa per a reivindicar el treball femení no remunerat. Així mateix, la conferenciant ha exigit que es reconegui el capital social que constitueixen els joves. Laura Pelayo ha insistit especialment en la necessitat de conciliar la vida laboral i familiar, i de cercar alternatives a la inestabilitat del mercat laboral que, en les seves pròpies paraules, “hipoteca el nostre estat del benestar”.

La jove sindicalista també ha fet esment del nou Estatut d’Autonomia de Catalunya, que “cal que reflecteixi els drets laborals dels joves catalans”. No obstant, segons Pelayo, perquè això sigui possible els joves han de participar activament en la seva redacció i en el mon polític en general.

La trobada sindical juvenil ha servit per constatar que els joves són els més perjudicats en la progressiva pèrdua de drets laborals que estem experimentant. Tots els ponents han coincidit en la necessitat de revaloritzar la formació professional i han reivindicat una equiparació real dels drets dels treballadors a escala europea. Aquests reptes seran difícils d’aconseguir sense un sindicalisme juvenil actiu i unit.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS El jovent davant dels reptes d’avui en el món laboral: models de formació
 
RS Què s’amaga darrere la teva roba?
 
IF L’explotació laboral a les cadenes de producció de roba globalitzades
 
IF Cultura de la participació
 
RS Dia Internacional de la Joventut. Participació i polítiques de joventut
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.