Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible > Felicitat per càpita a les destinacions turístiques
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Felicitat per càpita a les destinacions turístiques
Diàleg de referencia: Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible

Els efectes del turisme en les destinacions es mesuren mitjançant indicadors que, gairebé sempre, només reflecteixen paràmetres econòmics. Per tant, aquests indicadors no tenen en compte aspectes com la percepció o els sentiments que el turisme provoca en la població de la destinació.

Mirar el turisme des del prisma de la societat i la població de la destinació és necessari, no només pel que fa a la degradació ambiental, la sobreexplotació dels recursos o la mercantilització o anorreament del patrimoni cultural local, sinó també des del punt de vista de la seva felicitat. Al diàleg es va proposar crear enquestes i estudis per avaluar l'índex de felicitat o d'irritació de les poblacions autòctones, com a bona pràctica per actuar en conseqüència.

Problemàtica:
Determinades formes de turisme massiu, que no respecten la diversitat cultural autòctona i si ho fan la consideren un producte, provoquen reaccions contràries entre la població de les destinacions. Els agents turístics confonen creixement, paràmetre eminentment quantitatiu, amb desenvolupament, totalment qualitatiu.

Proposta:
Tenir en compte l’opinió i els sentiments dels habitants de les destinacions turístiques a l’hora de mesurar-hi els efectes del turisme. Procurar conèixer quina és la contribució del turisme a la felicitat de la població.

Postures:
Jafar Jafari, president del Comitè Científic del diàleg “Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible”.

Bones pràctiques:
Realització d’enquestes per conèixer l’índex d’irritació de la població autòctona.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Clausura del Diàleg Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible
 
IF Macdonalització del paquet turístic
 
RS La diversitat turística en l'era digital
 
RS Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible
 
RS Cerimònia d’obertura Diàleg Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible