Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > Diàleg amb Jean François Six
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Diàleg amb Jean François Six
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

Jean François Six és el director del Centre Nacional de Mediació de França i manté el supòsit que la mediació pot ser un bon vehicle per a la pau, però que si no es duu correctament a la pràctica, no s’aconseguirà.

Mitjançant una sèrie de preguntes, Six planteja quines són les condicions de la bona mediació, la defineix, dicta uns principis i n’estableix el sentit.

Cal el conflicte perquè hagi mediació?, planteja Six. No, segons ell, la mediació no es pot reduir a la resolució d’un conflicte. No es pot comptabilitzar, no se’n poden obtenir resultats immediats. La mediació, com la pau, només és un moment en el camí, però els conflictes sempre existiran.

Cal una solució perquè hagi mediació? Entre el conflicte i la solució, comenta, “sempre incloem un mediador com a pol necessari, diuen que sense mediador no hi ha mediació possible”. Però, segons Six, la mediació sense mediador pot existir. Sovint s’imposa la figura del mediador, però ell creu que s’abusa d’aquesta figura, amb la qual cosa la idea de mediació no té cap sentit.

Per a Six, la mediació significa que hi ha dues situacions i alguna cosa que està entre totes dues, “la tercera part”. La tendència actual de l’ésser humà seria la d’omplir aquest buit mitjançant intermediaris. La tercera part, explica, no és una persona. L’error inicial és que en la mediació s’hagi decidit que cal una persona, però pot ser una cosa, una relació, una actitud... La tercera part la crea la relació entre dues persones, el mediador no ocupa la tercera part, aquest lloc és per als propis protagonistes.

Partint d’aquesta definició, planteja els principis de la mediació. Considera que una mediació és una presa de decisió personal que no es pot imposar. Una mediació es construeix al voltant d’una tercera part que és la relació. Una mediació ha d’ésser un procés obert. La mediació es duu a terme per aconseguir un resultat, però no conclusions definitives i delimitades, cal deixar el diàleg obert.

Six conclou que “la base d’aquests principis és la responsabilitat, i l’acceptació d’un diàleg n’és la prova”.

Finalment, Six exposa el sentit de la mediació. La primera idea és “el reconeixement recíproc”, que l’altre em reconegui en la meva identitat.

Un altre plantejament és “el desacord fundador”, el reconeixement del desacord com a fonament de la cultura. Aquest fonament impedeix qualsevol postura violenta d’una interpretació de supremacia d’una cultura sobre una altra. Els pobles d’avui aspiren a la pau, però s’enfronten a ells mateixos i als altres, es troben en un procés de mediació constant. “Viure en un espai de desacord és exigent per als pobles”, conclou.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Diàleg Més enllà dels models
 
IF La cultura de la mediació
 
RS Diàleg amb Marguerite Barankitse
 
RS Diàleg entre Naresh Dadhich i Marguerite Barankitse. Traspassant fronteres: accions mediadores a Àfrica i Àsia.
 
RS Sessió inaugural. Diàleg entre Sara Cobb, Kenneth Gergen i Humberto Maturana
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.