Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El paper d´Europa en el món > Un model 'Europa' basat en el pacte, la convivència i el multilateralisme
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Un model 'Europa' basat en el pacte, la convivència i el multilateralisme
Diàleg de referencia: El paper d´Europa en el món

Davant l'estratègia unilateralista que ha presidit la política exterior dels Estats Units els darrers anys, Europa ha de representar un model alternatiu basat en el multilateralisme i la resolució pacífica de conflictes.

Els darrers temps han estat marcats per unes polítiques en l’àmbit internacional basades en l’unilateralisme –sovint al marge de les institucions i les lleis internacionals– i en el recurs a la força com a mitjà de resolució de conflictes, al marge d’alternatives que apostessin pel diàleg.

Davant un escenari mundial en què persisteixen les desigualtats i els conflictes, pot la Unió Europea representar un model que promogui valors com la justícia, la pau i la solidaritat? Serà capaç la Unió de tenir una sola veu en el context internacional que permeti la consolidació d’un sistema multilateral basat en les organitzacions internacionals amb l'objectiu de garantir la seguretat i el desenvolupament sostenible? Contribuirà la nova constitució europea a enfortir les seves institucions i a fer que Europa esdevingui un poder global efectiu, que defensi i projecti el seu propi model social i cultural?

Propostes que apareixen en l’esborrany de constitució europea de la comissió presidida per Valéry Giscard d’Estaign:

- La creació de la figura del ministre d’exteriors de la Unió Europea, que inclogui la creació d’un cos diplomàtic propi, ha de contribuir a la construcció d’una política exterior comuna i continuada en el temps. - Posar fi a la presidència rotatòria de la Unió per enfortir les institucions comunitàries i generar polítiques coherents. - Defensa de la pau, la seguretat i l’estabilitat per garantir el funcionament d’un món i d’unes relacions internacionals veritablement multilaterals. - Avançar en la definició d’una política econòmica que pugui contribuir a la percepció d’un espai europeu compartit, com ha succeït amb la implantació de l’euro. - Definir una carta europea de drets dels ciutadans, que els apropi a la realitat comunitària i que enforteixi les institucions, amb especial atenció a la integració dels països de nou accés. - Generar un sentiment de pertinença i identitat europea, incorporant Europa als currículums escolars, impulsant grans projectes europeus en matèria de recerca, transports, espai, etc. - Preservar la diversitat europea a través de la unió política i econòmica, amb una doble dimensió de la seguretat, interna i externa. - Enfortir els lligams amb les xarxes, des de Rússia al Marroc, incloent-hi les relacions transatlàntiques.

El to de la jornada va estar marcat per un fort consens al voltant de la necessitat que Europa jugui un paper internacional destacat. Tanmateix, en la qüestió de l'atlantisme algunes intervencions manifestaven una aposta més decidida per reforçar les relacions entre Europa i els Estats Units. Aprovació de la Declaració de Barcelona sobre el futur d’Europa dels premis Carlemany, recordant la responsabilitat de la Unió de defensar i promoure els valors de la construcció europea de respecte i desenvolupament dels drets humans, tolerància, diversitat, predomini del dret sobre la força i solidaritat, etc., que han d’estar presents en la construcció del nou multilateralisme que el món necessita.

Problemàtica:
Pot la Unió Europea representar un model que promogui valors com la justícia, la pau i la solidaritat? Serà capaç la Unió de tenir una sola veu en el context internacional que permeti la consolidació d’un sistema multilateral basat en les organitzacions internacionals amb l'objectiu de garantir la seguretat i el desenvolupament sostenible? Contribuirà la nova constitució europea a enfortir les seves institucions i a fer que Europa esdevingui un poder global efectiu, que defensi i projecti el seu propi model social i cultural?

Proposta:
Propostes que apareixen en l’esborrany de constitució europea de la comissió presidida per Valéry Giscard d’Estaign: - La creació de la figura del ministre d’exteriors de la Unió Europea, que inclogui la creació d’un cos diplomàtic propi, ha de contribuir a la construcció d’una política exterior comuna i continuada en el temps. - Posar fi a la presidència rotatòria de la Unió per enfortir les institucions comunitàries i generar polítiques coherents. - Defensa de la pau, la seguretat i l’estabilitat per garantir el funcionament d’un món i d’unes relacions internacionals veritablement multilaterals. - Avançar en la definició d’una política econòmica que pugui contribuir a la percepció d’un espai europeu compartit, com ha succeït amb la implantació de l’euro. - Definir una carta europea de drets dels ciutadans, que els apropi a la realitat comunitària i que enforteixi les institucions, amb especial atenció a la integració dels països de nou accés. - Generar un sentiment de pertinença i identitat europea, incorporant Europa als currículums escolars, impulsant grans projectes europeus en matèria de recerca, transports, espai, etc. Preservar la diversitat europea a través de la unió política i econòmica, amb una doble dimensió de la seguretat, interna i externa. - Enfortir els lligams amb les xarxes, des de Rússia al Marroc, incloent-hi les relacions transatlàntiques.

Postures:
Atlantisme vs Europeisme?

Conclusions:
Aprovació de la Declaració de Barcelona sobre el futur d’Europa.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Pau i drets humans
 
RS Educació pel desarmament
 
IF Un nou concepte de seguretat: Seguretat Humana enfront de Seguretat Nacional
 
IF Principi d’exigibilitat dels Drets Humans
 
RS La reforma de les institucions econòmiques internacionals