Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Energia i desenvolupament sostenible > Sessió de clausura
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió de clausura
Diàleg de referencia: Energia i desenvolupament sostenible

CONCLUSIONS GENERALS

Eduardo Pereira, portaveu de Green Cross Espanya

És important que el problema que en aquests dies hem denunciat sobre les preocupants pautes de consum energètic i la dependència a un vector energètic que s'està a punt d'esgotar, es traslladi als ciutadans; volem ciutadans més ben informats i que sàpiguen quin és el panorama que ens espera a tots durant els propers 40 anys.

És impossible continuar amb el model energètic actual, per tres raons fonamentals: injustícia, ineficàcia i inadequació amb el medi ambient.

Existeix una divergència entre els discursos polítics i les accions reals que motiven canvis.

Evolucionar cap a un nou model energètic vol dir: equilibrar una demanda sostenible i una oferta sostenible, descarbonitzar el model energètic, conscienciació global del problema energètic, eficiència i estalvi d'energia, fer una aposta forta per les renovables, incentivar la R+D, donar suport solidari als països en desenvolupament, preocupació pel disseny de les ciutats, canviar els sistemes de transport, i ratificar en l'àmbit europeu i mundial les iniciatives que promoguin la conservació del planeta, els seus recursos i la humanitat.

És necessari crear un fons global que promogui el desenvolupament energètic i la seva eficiència, i per això cal reunir 50.000 milions de dòlars en 10 anys. És necessari i imprescindible que es generi aquest fons global perquè tots puguem tenir alguna oportunitat en el futur.

Alberto Fraguas, Green Cross Espanya

És necessari començar a canviar els actuals paradigmes energètics i per fer-ho hem de pensar de manera diferent.

Kyoto és una oportunitat de mínims, per això no n'hi ha prou només amb ratificar-lo, és necessari avançar encara més.

S'ha d'apostar per canvis tecnològics que permetin el desenvolupament de noves fonts energètiques renovables i que en potenciïn l'impacte ambiental zero i el màxim aprofitament energètic, és necessari canviar els comportaments globals però sobretot els individuals i, finalment, s'ha de comptar amb el suport públic en aquesta matèria.

En aquest sentit, Imma Mayol va assenyalar que «la millor energia és la que no es consumeix, que posa en evidència la necessitat d'estalviar i ser més eficients». És necessari concretar accions d'àmbit local i per això cal revisar l'actual pla energètic català i generar-ne un de nou.

Existeixen contradiccions que s'han de considerar, com ara que els combustibles fòssils tenen data de caducitat, però són les grans empreses explotadores les que tenen la capacitat per poder produir les renovables. Això podria crear nous problemes futurs?

Estem convençuts que no cal demanar més energia, el nostre model energètic actual és obès; el que cal és millorar-ne la distribució, fer-la efectivament més eficient. És necessari planificar a mitjà i llarg termini, generar estratègies on prevalguin els interessos públics per damunt dels privats i aquesta és la nostra responsabilitat.

El repte en els propers 40 anys és no pensar en el tancament de les energies nuclears per augmentar les fòssils ni al revés, segons ella «tot això necessita la complicitat del sector científic, la societat civil i les institucions del sector polític i econòmic, és necessari fer-ho i ho farem».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Oferta energètica sostenible
 
RS Dret a la ciutat: Conclusions
 
RS Panel 1 Energia i Desenvolupament: és possible un altre model energètic?
 
AS Energia i desenvolupament sostenible
 
IF Externalització dels costos ecològics
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.