Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Comunicació i diversitat cultural > Síntesi Cloenda. Comunicació i diversitat cultural
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Síntesi Cloenda. Comunicació i diversitat cultural
Diàleg de referencia: Comunicació i diversitat cultural

Els codirectors van realitzar algunes reflexions sobre les idees expressades durant aquest diàleg en relació amb els valors del Fòrum. Van destacar que el món només es pot pensar des d’una realitat concreta, com a primera referència de la diversitat cultural, però que alhora també cal comprometre els nostres valors en termes de cooperació i d’entesa mútues.

Pel que fa a la cultura i la diversitat cultural, van posar de manifest la necessitat de continuar revisant i aprofundint la definició dels conceptes, tenint en compte el seu caràcter dinàmic i no neutral, però sense defugir els grans reptes polítics i econòmics que té plantejats la societat. Van alertar sobre les visions que plantegen la diversitat en termes de «xoc de civilitzacions», per emprar l’expressió de Samuel Huntington, i van apostar en canvi per l’aportació original de cada cultura, acceptant les tensions i els conflictes, però sempre a través del diàleg i la pau.

La diversitat lingüística és un element clau de la diversitat cultural i, en aquest sentit, les polítiques de comunicació han de tenir en compte la seva rellevància en la producció de béns i serveis culturals. Cal promoure la diversitat cultural en l’àmbit global i en l’àmbit local, i assumir-la no pas com un simple objecte mercantil sinó com a patrimoni de la humanitat, que passa per prestigiar les polítiques culturals i per la necessitat d’obrir espais de debat públic i de participació ciutadana.

Els mitjans de comunicació tenen un paper rellevant davant d’aquests reptes. Per això aquest diàleg va fer seves les conclusions del diàleg «Informació. Poder i ètica en el segle XXI» i considera imprescindible l’existència de polítiques que afavoreixin el pluralisme dels mitjans de comunicació com a eina que garanteixi la diversitat cultural i que tingui en compte el protagonisme de la societat civil i de les veus plurals, amb una particular atenció als mitjans públics. Cal destacar que el desenvolupament de les noves tecnologies permetrà abaratir els costos de producció i multiplicar els canals de transmissió, de manera que es donen prou condicions materials per tal que portar la diversitat cultural als mitjans sigui possible.

L’eliminació de barreres no passa només per l’existència de mitjans de comunicació «propis» de les diverses comunitats i grups, sinó també per l’existència d’espais compartits als espais públics (places, carrers, festes) i per la implicació d’acadèmics i de professionals de la comunicació amb el sistema educatiu. El paper de les institucions acadèmiques també és important per tal de desmuntar prejudicis i estereotips per mitjà de la seva tasca de recerca.

En el marc de les conclusions, es van fer diverses propostes:

Crear una plataforma educativa a Internet que reculli els continguts de les ponències, comunicacions i debats d’aquest diàleg i que els transformi en materials d’ús educatiu. Reclamar a les institucions acadèmiques, a les organitzacions professionals i als ens reguladors de la comunicació que mantinguin una actitud crítica i de denúncia de tots els tractes discriminatoris, excloents, deformadors, etc... Demanar a tots els participants en aquest diàleg que, des de les seves institucions, s’impliquin activament en els debats oberts actualment, a escala local o a escala mundial, sobre la promoció de la diversitat cultural. Posar a la disposició de la UNESCO tot el coneixement que ha generat aquest diàleg, per tal de contribuir al procés de preparació d’una convenció sobre diversitat cultural i de la propera Cimera Mundial de la Societat de la Informació.

També s’encoratja els responsables del Llegat del Fòrum Universal de les Cultures - Barcelona 2004 perquè incorporin a les seves conclusions la necessitat de considerar la comunicació com una temàtica clau de les polítiques culturals del nou segle, i que així ho transmetin als organitzadors dels propers Fòrums Universals de les Cultures.

En la conclusió final, Elizabeth Longworth, directora de la Divisió de la Societat de la Informació de la UNESCO, va recordar la indivisibilitat de la cultura i la diversitat, i va destacar que la llengua és el vehicle dels nostres sistemes de valors. Cal, doncs, encoratjar les polítiques en favor del multilingüisme als mitjans; en aquest sentit els professionals de la comunicació, i també tots els activistes en general, tenen la important responsabilitat de pressionar els seus governs per tal que acceptin les recomanacions de la UNESCO, perquè la cultura és un assumpte de drets humans i de dignitat, sempre que no atempti contra altres comunitats ni contra drets o valors universals.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
IF Drets culturals i diversitat: una acció política i civil per aconseguir el desenvolupament
 
AS Drets culturals i desenvolupament humà
 
AS Comunicació Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulació
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.