Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Joves desesperançats
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Joves desesperançats
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Els conflictes bèl·lics afecten els joves més que a ningú. En veure injustícies contínues i violacions dels drets humans més bàsics, els joves acaben perdent tota esperança en un futur millor.

Així doncs, el jovent que creix en un entorn de guerra es veu molt circumstanciat per aquestes condicions i perd l’empenta que caracteritza les persones de la seva edat. Pocs joves aconsegueixen deixar de banda l’empremta d’una guerra i la majoria resten alienats i desesperats davant l’absència de qualsevol model sociopolític al seu país. Per tant, hi ha un gran desinterès entre els joves per les institucions que, per ells, han perdut tota credibilitat. A banda, les polítiques juvenils de països en guerra són, si n’hi ha, poc adequades, rígides i massa teòriques.

Per la seva banda, la presidenta del Fòrum de Joves Roma a Europa (FERYP), Alexandra Raykova, va parlar de la manca de perspectives entres els joves roma. Els roma són una comunitat patriarcal en què els joves no són tinguts en compte en la presa de decisions i les dones joves gairebé no tenen possibilitats d’emancipació. Amb tot, aquesta situació està canviant gràcies a l’educació, que els permet considerar i escollir entre diverses opcions per al seu futur.

La solució és fer conscient el jovent de la importància de la seva participació activa en assumptes polítics i esperonar-lo perquè s’impliqui com a part del present, i no pas del futur. S’ha de fer creure als joves que ells poden fer el canvi si són ciutadans actius. Això sí, cal crear condicions perquè la participació dels joves sigui real, donant-los poder de decisió i d’acció. Contràriament, tal i com va afirmar el secretari general de l’IPYL, Adli Daana, “si no prenem mesures per a rehabilitar aquestes generacions educades en guerra, es convertiran en persones-bomba. Hem d’ajudar-los a començar a viure”.

Problemàtica:
Els efectes de la guerra en els joves acostumen a ser irreversibles: molts joves són ferits de gravetat i queden discapacitats; altres joves polítics activistes són assassinats; gairebé sempre veuen limitada la seva mobilitat; les taxes d’atur són desorbitades en aquests països... Totes aquestes conseqüències fan que els joves perdin tota esperança en un futur millor i tinguin pensaments de mort i violència.

Proposta:
La solució és fer conscient el jovent de la importància de la seva participació activa en assumptes polítics i esperonar-lo perquè s’impliqui com a part del present, i no pas del futur. S’ha de fer creure als joves que ells poden fer el canvi si són ciutadans actius. Això sí, cal crear condicions perquè la participació dels joves sigui real, donant-los poder de decisió i d’acció. Igualment important és “educar per a la pau”, en paraules de la representant de l’Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM), Shana McElroy. Precisament, les associacions juvenils juguen un rol imprescindible als països en guerra; ensenyen als joves la importància dels drets humans, de valors com el respecte, la dignitat, la diversitat cultural i la tolerància. També és cabdal que els joves s’organitzin internacionalment per interactuar i fer sentir la seva veu arreu del món. Cal generar una nova cultura de la confiança mitjançant la qual els joves s’adonin que és possible conciliar els interessos d’uns i altres.

Postures:
Adli Daana, secretari general de l’IPYL (International Palestinian Youth League). Alexandra Raykova, presidenta del Fòrum de Joves Roma a Europa (FERYP). Adriana Rodríguez, representant de Viva la Ciudadanía, de Colòmbia. Sahar Saba, representant de l’Associació de Dones Revolucionàries de l’Afganistan (RAWA). Shana McElroy, representant de l’Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM).

Bones pràctiques:
La International Palestinian Youth League (IPYL) ha promogut un intercanvi entre joves jueus i israelians. Els resultats d’aquest agermanament han estat molt satisfactoris. L’associacionisme és una opció eficaç per a ajudar els joves a recuperar l’esperança i promoure la seva participació. L’Associació de Dones Revolucionàries de l’Afganistan (RAWA) treballa pràcticament sense recursos per lluitar contra el fonamentalisme i donar esperança a les noies afganeses perquè lluitin per la democràcia al seu país. Els intenten inculcar que si no ho fan elles, no ho farà ningú. Creuen fermament en l’educació com a mitjà per a crear una cultura de la pau i del respecte.

Conclusions:
Segons el secretari general de l’IPYL, Adli Daana, “si no prenem mesures per a rehabilitar aquestes generacions educades en guerra, es convertiran en persones-bomba. Hem d’ajudar-los a començar a viure”. Ara bé, transmetre esperances a aquests joves és gairebé impossible sense una resposta al propi conflicte bèl·lic ja que, com va dir el mateix Daana, “és molt difícil predicar valors enmig d’una guerra”.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Diáleg interatiu: com deslegitimar la guerra?
 
RS Educació pel desarmament
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
IF Cultura de la participació
 
IF No a la violència en nom de Déu. Autocrítica i transformació