Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > La biosfera com a model de globalització
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
La biosfera com a model de globalització
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

No es pot parlar pròpiament de la globalització de l'economia mundial. La biosfera sí que és un sistema global. La seva eficàcia rau en dos aspectes: constitueix una totalitat i funciona amb els mateixos criteris en el seu conjunt.

L'economia mundial no acaba de funcionar prou bé perquè no està globalitzada. De l'estratègia localista de mundialització d'alguns mercats més o menys captius no se'n pot dir globalització. Fins i tot mundialització sembla una exageració.

La biosfera sí que és un sistema global. Fa 3.500 anys que està globalitzada. La biosfera funciona bé per aquesta raó, perquè està globalitzada. La seva eficàcia rau en dos aspectes: els mateixos criteris són aplicats al conjunt i el conjunt és considerat una totalitat.

Tenim una economia covarda. Hem d'optar per una economia valenta. La sostenibilitat és un procés d'internalització de processos (funcionament eficaç en cicle tancat), cosa que, a la llarga, només es pot aconseguir amb la instauració d'un sistema productiu i de distribució global.

Problemàtica:
L'economia mundial no acaba de funcionar prou bé perquè no està globalitzada de debò.

Proposta:
La biosfera és un model reeixit de globalització.

Postures:
Ramon Folch, biòleg, ecòleg i assessor de la UNESCO en programes mediambientals, ha participat avui, 11 d'agost, en la sessió «Desenvolupament sostenible i eradicació de la pobresa», del Festival Mundial de la Joventut.

Bones pràctiques:
L'aplicació de la globalització a la biosfera ha derivat en la biodiversitat. Així, un mètode general ha permès obtenir solucions locals molt eficients.

Conclusions:
Tenim una economia covarda. Hem d'optar per una economia valenta. La sostenibilitat és un procés d'internalització de processos.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Energia i desenvolupament sostenible
 
AS L’aigua: vida i seguretat
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
RS Sessió inaugural, sessió de cloenda i una “guia del Diàleg”. Diàleg “Contribuint a l’Agenda Global”
 
IF Oferta energètica sostenible