Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > El paper de la dona
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
El paper de la dona
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

El paper de la dona no ha estat sempre el mateix. Antigament estava en desigualtat en relació amb la funció masculina, però molts canvis en la societat moderna han provocat que aquesta desigualtat s'equilibri i en molts casos es fomenti una tendència a favor de la condició femenina.

Històricament el procés de la colonització americana, juntament amb les consegüents reubicacions a què es van veure sotmesos els indígenes, va produir una ruptura entre la visió patriarcal nativa i la cultura que els mirava de “domesticar”.

Un dels grans impactes en els costums autòctons va ser el fet que els homes tinguessin prohibides tasques ancestrals com la caça, situació que ha provocat fins al dia d’avui altes taxes d'alcoholisme, drogoaddicció i suïcidi. Per aquest motiu la funció de la dona s'ha redefinit, passant a convertir-se no només en la posseïdora de la tradició tribal, sinó també en l'encarregada de defensar la família, treballar i promoure els valors més importants de la seva comunitat.

Avui dia, dones provinents de la nació sioux, iraqui, etc., es veuen en l'obligació d'enfortir-se com a integrants d'aquesta societat complexa a través del valuós llegat del seu poble. D'aquesta manera, es poden enfrontar a tasques feixugues com ara acomplir la seva funció de mare, esposa, dona i indígena.

Es pot dir que les dones natives s'han convertit en “guerreres”, segons la dirigent nativa Darlene St. Clair, que tenen cura del seu patrimoni amb armes tan simples com l'accés a l'educació i el respecte del seu propi clan. D'alguna manera s'han convertit en “la veu dels sense veu” i, entre moltes metes, han aconseguit fites determinants en la recuperació del seu territori, la seva llengua, l'accés a infraestructures mínimes com l'aigua potable, més participació política, millora de les condicions de salut, etc.

D’altra banda, elles són conscients de la responsabilitat del seu poble amb la preservació de la naturalesa i que aquest lideratge femení ha de ser un mitjà efectiu de reorganització dels seus costums tribals ben arrelats i de supervivència del seu riquíssim passat que, lamentablement, ha estat minvat per interessos governamentals i privats. Aquestes institucions, fins al dia d'avui, en cap cas han mostrat una veritable disposició oberta per a superar les injustícies.

Vet aquí que la dona està encarregada de ser el vehicle de transmissió familiar, espiritual i cultural en les societats natives del futur.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Revitalització i estandarització lingüístiques
 
RS Memòria i patrimoni
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
AS Diversitat i identitats dels llenguatges narratius
 
IF Dret a la diversitat cultural
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.