Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004 > Internet i xarxes
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Internet i xarxes
Diàleg de referencia: 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

En la I Cimera de la Societat de la Informació que va tenir lloc el 2003 a Ginebra ja es dibuixava un debat interessant. Dues visions sobre el que és treballar en xarxa, dues visions que no són del tot antagòniques i que, tanmateix, sembla que no acaben d’encaixar del tot:
- Una visió més governamental, que posa l’èmfasi en la infraestructura de les xarxes i en la part més tecnològica.
- L’altra visió dóna més importància a les xarxes socials que utilitzen qualsevol tipus de suport per a la comunicació i el treball.

En anglès s’il·lustra les dues visions mitjançant les paraules web i net. I d’aquí surt el network: en una xarxa social el més important és recórrer un camí, utilitzar l’intercanvi d’experiències per avançar.

Servei de voluntariat, informació i tecnologia de la comunicació: Su-fen Huang, d’IAVE Taiwan, ressalta els canvis de la societat de la informació i com els voluntaris poden fer servir aquests avantatges per augmentar l’eficiència del funcionament i dels serveis. La història de les organitzacions de voluntaris es coneix des del segle XX, a partir de moments de crisi com ara la Segona Guerra Mundial. Des d’aleshores, els governs van agafar responsabilitats sobre la societat civil. Amb la societat de la informació és diferent perquè el govern no podia anar tan de pressa com les TIC, la comunicació o l’opinió pública. Molts governs han augmentat el pressupost social, però tot i així no s’arriba a tot. Això explica la varietat del voluntariat que ha aparegut per treballar en els buits que els governs no cobreixen.

L’esperit del voluntariat és positiu en la societat, ja que transmet valors d’equitat i justícia social, ajuda al sentiment de comunitat i a la millora de la participació i és bo per al desenvolupament de la societat civil en general. A més, el voluntariat es pot aplicar a diferents camps. Per crear una xarxa de voluntaris, primer s’han de tenir uns objectius comuns o un model d’acció comú. Les bases del voluntariat són, segons Huang:
» La comunicació internacional de les associacions de voluntaris.
» Coordinar recursos i distribuir-los de manera més eficient.
» Professionalitzar el servei de voluntaris, mitjançant més formació en línia i donar una imatge de voluntariat format i de qualitat.
» Serveis a la xarxa, per arribar a més gent de manera més ràpida i donar a conèixer les tasques del voluntariat per Internet.
» Promoure l’esperit del voluntariat.
» Establir una base de dades d’informació, amb informes, bancs de bones pràctiques, etc.

Conclusió:

Su-fen Huang, de Taiwan, ha alertat sobre la necessitat que els voluntaris tinguin accés a la informació d’Internet, ja que aquesta contribueix a la qualitat de la seva feina. Com a conclusió de la sessió, s’ha acordat que l’Estat ha de complementar, acompanyar i donar suport a les iniciatives socials voluntàries de caràcter privat i no competir-hi i, així, servir conjuntament la societat.

Voluntariat, informació i xarxes digitals:

Bruno Ayres, de Portal do Voluntario/Comunitas (Brasil) ha presentat aquest estudi, que investiga el possible paper que fa la informació i els seus límits per promoure i ajudar l’acció del voluntariat. Bruno Ayres, representant de l’organització Comunitas, ha apuntat que creu més «en el voluntariat individual que en la xarxa, és a dir, en un voluntariat més espontani i menys institucionalitzat». Ayres ha explicat la seva experiència: el Portal do Voluntario, un portal d’Internet que funciona com una mena de cercador de voluntaris i de receptor de necessitats.

Per a Bruno Ayres, el voluntariat és qualsevol acció voluntària, espontània o no, que tingui una finalitat humanitària. Aquesta idea no és compartida en gran part del territori brasiler, on el voluntariat es considera molt organitzat en l’àmbit institucional. Aquesta institucionalització del voluntariat és una barrera per a la canalització de l’alt potencial que suposa el desig natural d’ajudar els altres. La xarxa tecnològica és un bon mitjà, però en els darrers 4 anys aquesta xarxa s’està concentrant, de manera que cada vegada és més difícil unir o posar en contacte les puntes de la xarxa. Davant aquesta situació, ell proposa una solució «peer to peer» (d’igual a igual), que tradueix per «V2V» o «volunteer to volunteer».

Por tant, el seu projecte consisteix a promoure la connexió entre voluntaris que volen fer coses i les persones que ja les estan fent. El Portal do Voluntario és un weblog on cada voluntari crea el seu propi espai, on pot compartir idees, explicar bones pràctiques, etc.

Debats en el territori:

Antoni Carné ha presentat una experiència col·lectiva de treball en xarxa, tant presencial com virtual, al voltant de la problemàtica associativa cultural catalana. Es tracta d’un treball dut a terme amb la participació de més de 20 federacions catalanes durant el 2003 i part del 2004. L’objectiu era elaborar un document marc que recollís les diferents problemàtiques que tenen en l’actualitat les entitats i les persones que formen part de l’associacionisme a Catalunya. Aquest document s’ha elaborat mitjançant una metodologia participativa i oberta, i consta de dues parts: un diagnòstic i una avaluació que inclou, a més, un pla d’acció per al futur. El document s’ha elaborat gràcies a la participació activa de les federacions catalanes, per mitjà de reunions presencials i participació telemàtica.

Desafíos TV:

Astrid Zelaya, de Nicaragua, va presentar Fundación Desafíos. És un projecte de comunicació que apunta a incidir en l’opinió pública amb una visió positiva de la joventut. Es basa a desenvolupar i enfortir habilitats de comunicació i lideratge a través de la realització i transmissió d’un programa de televisió que implica l’organització i aprenentatge de joves comunicadors de diverses condicions, i el reconeixement públic de la joventut com a subjectes actius del present. El projecte de televisió, fet únicament amb voluntaris, consisteix a reproduir vídeos la missió dels quals és la divulgació de temes juvenils. El projecte, que funciona a vuit ciutats de Nicaragua, utilitza fonamentalment líders locals voluntaris per gravar els vídeos.

Proposta:
La utilització d’Internet i les xarxes socials virtuals per ampliar la difusió del voluntariat.

Bones pràctiques:
- Desafíos TV, de Nicaragua
- Portal do voluntariado, del Brasil.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Microesferes de comunicació
 
RS Noves xarxes d’informació, de l’11-S a l’11-M
 
RS Preguntes i respostes
 
AS Informació. Poder i ètica en el segle XXI
 
IF Mitjans alternatius per garantir la pluralitat informativa
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.