Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Coneixement científic i diversitat cultural > Sessió paral·lela 8: El paper dels llibres i la literatura en la comunicació pública de la ciència
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió paral·lela 8: El paper dels llibres i la literatura en la comunicació pública de la ciència
Diàleg de referencia: Coneixement científic i diversitat cultural

Les temàtiques principals que es van abordar en aquesta sessió paral·lela (que va tenir una gran participació del públic) són les següents:

És possible vendre llibres de ciència al gran públic? En general, hi ha consens a l’hora d’afirmar que sí, però s’assenyala que és difícil arribar a vendre un gran nombre d’exemplars.

Com podríem fomentar que els consells científics potenciïn la publicació de llibres? L’argumentació principal va ser la importància de la difusió amb rigor científic que permeten els llibres, i la necessitat de disposar de subvencions que facin possible edicions de qualitat. Existeix consens a l’hora d’afirmar que cal mantenir l’edició d’aquesta mena de llibres malgrat que no siguin rentables.

Un assistent provinent de Mèxic va proposar fer obligatòries les lectures de llibres de coneixement científic durant la formació curricular. La ciència ficció és valuosa, però pot ser perillosa quan proporciona dades que no són rigoroses i que poden induir a la confusió. És perillós disseminar la ciència de forma ràpida i sense rigor. Existeixen bons científics que a més són bons escriptors.

Mercè Piqueras (vicepresidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica): «Tots els llibres de divulgació han de ser rigorosos.» Avui dia els infants estan immersos en la ciència ficció. Cal despertar en ells l’interès pel coneixement científic d’una manera suau i atractiva.

Lui Lam va afirmar que els autors de llibres científics en part escriuen per satisfacció pròpia i en part per beneficiar altres persones, però difícilment per rendibilitat econòmica. En aquest sentit, va parlar de la necessitat de crear una associació internacional que faci possible que els llibres de coneixement científic siguin accessibles a totes les persones. Els estudis han d’ajudar a promoure la potenciació dels llibres de temàtica científica, sobretot perquè permeten reflexionar. És important que l’escriptor d’un llibre científic sàpiga a qui es dirigeix i que desenvolupi la capacitat de millorar les eines per aconseguir atrapar al lector amb la seva obra com ho fa una bona novel·la.

Amelia Die Goyanes (revista Quo) es va mostrar optimista respecte al futur de llibres i revistes, però va assenyalar que «cal incorporar totes les reflexions sorgides d’aquesta sessió».

Finalment, Lui Lam va expressar el desig que al futur es facin trobades que incloguin autors literaris científics entre els ponents.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Seminari 4: Les arts: dilemes i fronteres
 
RS La PCST com a representació artística: buscant nous públics?
 
AS Coneixement científic i diversitat cultural
 
IF Socialització i democratització de la ciència
 
RS Literatura i memòria
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.