Forum Barcelona 2004 | Espa˝ol | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Drets culturals i desenvolupament humÓ. Nous espais multiculturals > Xarxes culturals per fer front a la mundialitzaciˇ cultural
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Forša Idea Forša
Xarxes culturals per fer front a la mundialitzaciˇ cultural
DiÓleg de referencia: Drets culturals i desenvolupament humÓ. Nous espais multiculturals

El treball en xarxes s'ha convertit en una eina clau per fer front a una ind˙stria cultural que estÓ en mans de grans empreses i tendeix a l'homogene´tzaciˇ cultural. L'actuaciˇ conjunta per mitjÓ d'organitzacions o institucions internacionals podrÓ colĚlaborar en el desenvolupament de la diversitat cultural enfront d'una realitat econ˛mica on els grans holdings empresarials i mediÓtics hi atempten en contra.

ProblemÓtica:
Les polÝtiques neoliberals i el poder dels mitjans de comunicaciˇ han enfortit l'homogene´tzaciˇ cultural i posen en perill el desenvolupament de productes minoritaris.

Proposta:
Treballar en xarxes en l'aplicaciˇ de programes destinats a fomentar la diversitat cultural.

Postures:
Alessandro Still, de l'Associaciˇ Internacional per a la Biennal de Joves Artistes d'Europa i la MediterrÓnia i del F˛rum Europeu per a les Arts i l'HerŔncia (ItÓlia), va afirmar que l'objectiu d'una xarxa Ús la comunicaciˇ i creaciˇ de consens d'una manera democrÓtica com a propostes de millor desenvolupament cultural. Risto Ruohonen, ministre de Cultura de FinlÓndia, va afirmar que les fronteres sˇn un punt d'uniˇ i no un extrem i que el treball en xarxes Ús fonamental per a la diversitat cultural.

Bones prÓctiques:
Arte sem Fronteiras: organitzaciˇ fundada el 1994 grÓcies a la mobilitzaciˇ de la societat civil brasilera, especialment per part dels intelĚlectuals. Inicialment es dedicava a debatre el paper de la cultura en la societat brasilera, per˛ desprÚs ha anat incorporant intelĚlectuals de diversos pa´sos i ha esdevingut una associaciˇ internacional amb l'objectiu de conscienciar de la necessitat de la cultura per garantir el desenvolupament social de les regions. Associaciˇ Internacional per a la Biennal de Joves Artistes d'Europa i la MediterrÓnia i el F˛rum Europeu per a les Arts i l'HerŔncia (ItÓlia): aquestes dues xarxes treballen en l'elaboraciˇ i aplicaciˇ de polÝtiques culturals. Federaciˇ Internacional de Consells de les Arts i AgŔncies Culturals (IFACCA): xarxa que comparteix coneixements per enriquir la diversitat artÝstica i cultural. Xarxa Internacional de la Diversitat (INCD): creada el 1998 a partir de l'associaciˇ de diverses ONG, amb seu al CanadÓ i amb 300 membres, les seves activitats se centren a afavorir la diversitat cultural arreu del mˇn. Centre de documentaciˇ de l'Associaciˇ Internacional de Ciutats Educadores (AICE): comparteix les bones prÓctiques i les experiŔncies innovadores amb tots els seus membres, 280 ciutats en 33 pa´sos d'Europa i l'AmŔrica Llatina. La Fundaciˇ Interarts va promoure la primera alianša cultural de llarg abast sobre drets culturals i el desenvolupament humÓ a travÚs del primer portal mundial a Internet que vincularÓ els drets culturals i el desenvolupament humÓ (www.culturalrights.org). Aquest Ús el primer pas d'un Observatori de Drets Culturals, que estÓ dissenyant la mateixa fundaciˇ. L'Organizaciˇn de Estados Iberoamericanos para la Educaciˇn, la Ciencia y la Cultura (OEI), l'Organitzaciˇ Internacional de la Francofonia (OIF), la Comunitat de Pa´sos de la Llengua Portuguesa (CPLP) i la Uniˇn Latina (UL) van presentar, en el marc del DiÓleg, la nova plataforma virtual F˛rum Permanent sobre el Pluralisme Cultural (www.planetagora.com), que impulsarÓ el debat sobre la forma en quŔ ha d'actuar la diversitat cultural en el marc d'un mˇn globalitzat.

Conclusions:
La creaciˇ de xarxes per al desenvolupament cultural permetrÓ de lluitar contra un sistema que tendeix a l'homogene´tzaciˇ de la cultura i a la ru´na econ˛mica de les distintes manifestacions culturals minoritÓries o que no tenen cabuda en el źmercat neoliberal╗.

Pujar
Per paraula clau
Doc. mÚs relacionats
AS Comunicaciˇ Audiovisual Global, Diversitat Cultural i Regulaciˇ
 
IF La regulaciˇ del sector de la comunicaciˇ garantirÓ el seu servei p˙blic
 
RS Partenariats globals: Una nova soluciˇ?
 
AS Globalitzaciˇ, identitat, diversitat
 
RS Presentaciˇ del F˛rum Permanent sobre Pluralisme Cultural