Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Contribuint a l’Agenda Global > ¿Per què són necessaris els agents de canvi global?
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
¿Per què són necessaris els agents de canvi global?
Diàleg de referencia: Contribuint a l’Agenda Global

Muzong Kodi, director per a Àfrica i Orient Mitjà de Transparency International, va remarcar que el gran obstacle per als projectes de desenvolupament és la corrupció i que les institucions democràtiques es veuen debilitades per aquest fet i els líders perden legitimitat mentre els drets dels individus estan cada cop més amenaçats.

En aquest sentit, Kodi, va remarcar que l’organització que representa va ser creada l’any 1993 per un grup d’homes cansats de la corrupció. Transparency International es va crear "per ocupar la bretxa que hi ha entre els governs i les institucions internacionals i la societat civil " i va destacar que per lluitar contra la corrupció cal el treball en comú dels estats, les institucions internacionals, la societat civil i les empreses privades.

Daniel Lubetzky, conseller delegat i fundador de Peaceworks Foundation, va destacar que la seva institució treballa en la cooperació dels ciutadans que estan dividits per viure en zones de conflicte. En aquest sentit, va ressaltar que un dels projectes més importants s’ha desenvolupat entre ciutadans d’Israel i Palestina a través de la creació de cooperatives de treball. Per a Lubetzky aquestes relacions empresarials permeten un impacte en el terreny personal perquè trenquen estereotips. "Aquestes accions permeten canalitzar l’energia frustrada de tots aquells que no volen viure en conflicte ", va afirmar.

Charmian Gooch, de Global Witness, del Regne Unit, va fer referència a la pobresa i les situacions de conflicte que genera la corrupció que imposen les grans multinacionals als països subdesenvolupats. En aquest sentit, va posar l’èmfasi en el tràfic de diamants a Angola i a la participació de moltes empreses europees que motiven aquesta corrupció. "Aquesta corrupció ha generat una guerra a Angola i una lluita de màfies que estan destruint el país", va afirmar.

En aquest sentit, va destacar el paper de les ONG i de la societat civil en la lluita contra la corrupció, va ressaltar la necessitat de fer pressió als governs i les empreses per solucionar aquests problemes i es va lamentar de la manca de mecanismes internacionals per fer front a aquests problemes A la vegada, el director general de Metges Sense Fronteres (MSF), Rafael Vila-Sanjuan, va afirmar que "actualment les decisions que es prenen estan massa lluny de les persones que en pateixen les conseqüències". En aquest sentit, va demanar més responsabilitat dels estats i va afirmar que "nosaltres som els pedaços que cobrim aquests errors".

Vila-Sanjuan va destacar que aquestes mancances dels governs "ens han dut a assumir responsabilitats que no són nostres però nosaltres no som responsables del que està passant". I va denunciar que "moren deu vegades més persones per malalties infeccioses que a causa de la guerra, tot i que tinguem els medicaments per eradicar-les".

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Una acció responsable per a aconseguir el canvi
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
RS Construint l’autèntica seguretat: desenvolupament i desarmament
 
RS Funció dels organismes governamentals i no governamentals en la promoció de l'ús del dret internacional per al foment de la pau, el desenvolupament sostenible i la diversitat cultural
 
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.