Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Llenguatges alternatius a la violència
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Llenguatges alternatius a la violència
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

La UNESCO, en aquesta sessió de Llenguatges alternatius a la violència, ens presenta bons exemples que cal tenir en compte per a disminuir i minimitzar situacions de violència en el món de l’educació. El que tenen en comú els diferents projectes és que utilitzant recursos ja existents i afegint-hi bona voluntat i creativitat s’aconsegueixen grans resultats contra la violència i a favor de la pau.

Laia Corral, de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, presenta el projecte Xarxa de Joves per a la Construcció de la Pau. "El projecte neix arran de l’experiència de diversos esdeveniments internacionals en el camp de la joventut, que van fer veure la necessitat de mantenir vies de treball conjunt i estable entre joves d’arreu del món per desenvolupar projectes en comú i generar propostes de futur". Es tracta d’un òrgan dinàmic que, mitjançant trobades de joves i la xarxa d’Internet, posa en contacte, coordina, difon i intercanvia informació entre joves d’arreu del món que treballen per la pau i la resolució no violenta de conflictes. Els objectius de la Xarxa són:
- mantenir la comunicació entre associacions
- recollir i donar a conèixer iniciatives
- coordinar cursos de formació, sobretot en zones de conflicte
- motivar intercanvis d’informació i d’experiències que facilitin diàlegs entre diferents cultures L’adreça web de la Xarxa és: www.unescocat.org/youthnetwork Paulo Barbosa, sotssecretari d’estat per l’educació a Sao Paulo, presenta el projecte Obrint Espais (Making Room). Després d’una llarga investigació duta a terme en el marc de l’educació al Brasil, es va implantar el programa Escola de la família, en el qual participen moltes persones, amb idees i iniciatives senzilles però amb resultats sorprenents. Al Brasil hi ha uns 34 milions de joves que no tenen espais comuns i públics de trobada on puguin reunir-se i desenvolupar activitats. I per aquest motiu estan al carrer i s’involucren en actes de delinqüència, violència, drogues, etc. Davant d’aquesta manca d’espais públics capaços d’acollir activitats infantils i juvenils, i puix que en moltes regions els únics locals i equipaments públics existents són les escoles, el projecte comença a gestar-se: S’obren les escoles els caps de setmana per acollir els joves i les seves famílies, i en aquest lloc de trobada realitzen activitats conjuntament. Aquests espais són els que garanteixen l’èxit del programa, juntament amb la conscienciació de la col·lectivitat. Els joves que estaven als carrers ara són dins les escoles seguint una política d’inclusió. En les 5.306 unitats escolars, hi ha 20.708 educadors que actuen en el projecte: 5.000 són professors professionals; els altres, voluntaris (gent de la comunitat que domina alguna activitat i l’ensenya gratuïtament) i estudiants universitaris becats.

Les escoles tenen autonomia per organitzar la seva programació, tenint en compte uns punts principals: cultura, esport, educació per al treball i salut. Els objectius del programa són:
- ampliar la participació de la família a l’escola contribuint al procés d’ensenyament - aprenentatge
- vincular les activitats dels caps de setmana al projecte pedagògic de l’escola, garantint el seu caràcter educatiu
- definir activitats que puguin ajudar en el desenvolupament personal de l’alumne i millorar el seu exercici escolar
- desenvolupar accions de naturalesa preventiva a la vulnerabilitat juvenil
- estimular la comunitat a apropiar-se amb responsabilitat dels espais col·lectius
- desenvolupar una cultura de pau Pel que fa als resultats obtinguts, cal destacar:
- disminució dels índexs de violència a les escoles en un 35,1 % entre agost de 2003 i febrer de 2004
- conscienciació i establiment de convenis
- significativa incorporació de voluntaris
- major integració dels educadors
- freqüència de públic (45 milions de nens, adolescents i adults participants en les activitats)
- apropiació i recuperació de l’espai físic escolar
- rescat de la convivència familiar en la comunitat escolar Christophe Berardi (França) presenta el programa Democràcia i Coratge, centrat en la lluita contra el racisme i les discriminacions. Ells no lluiten contra el racisme biològic (que s’associa al color de la pell o a criteris morals), sinó que lluiten contra el neoracisme existent en els discursos del tipus “tothom és igual, però cadascú a casa seva”. Per evitar que discursos com aquest segueixin proliferant és molt important que es doni més importància a l’educació en la societat francesa, ja que el problema es troba en una ideologia basada en l’individualisme que no contempla la col·lectivitat.

A través d’aquest programa es vol promoure una forma de mobilització que reconstitueixi la convivència a través de l’antiracisme. És un programa que permet que joves sense formació prèvia i sense cultura política puguin accedir a coneixements i mètodes per lluitar contra el racisme de manera activa. “Nosaltres volem armar la joventut amb arguments i amb contraarguments perquè siguin capaços de lluitar contra el racisme”. Cal donar mètodes als joves perquè prioritzin els valors de la humanitat i no pas els valors basats en la violència.

Funcionen de la següent manera: hi ha un coordinador que busca joves al carrer, sigui quina sigui la seva procedència, i llavors, després de rebre formació, van a fer intervencions a les escoles. D’aquesta manera, els alumnes poden crear, ells mateixos, els seus propis projectes antiracistes. En definitiva, el que volen és una cultura que no difongui la por, sinó que ajudi els joves a entendre el món i així lluitar contra la violència.

Dos membres del SESI (Servei Social d’Indústria) del Brasil presenten el programa Segon Temps (Second Half), estratègia que se centra bàsicament en l’esport amb la voluntat de lluitar contra la violència. Es tracta d’un projecte del Ministeri Brasiler de l’Esport, que té el SESI com a un dels seus principals col·laboradors.

Al Brasil existeix un alt nivell de violència, generada per joves entre 15 i 24 anys (20% de la població del país) amb poca alfabetització, sense feina o amb rendes baixes, sense ideals... I, a més a més, les inversions del govern en seguretat es concentren en mesures correctives i no pas preventives.

Per aquests motius es tira endavant el projecte, buscant la democratització a l’escola, que "ha de ser una àrea d’oportunitats i no d’exclusió". El programa esdevé una oportunitat de rescat social i, a través d’activitats com reforç escolar, art-teràpia, esport, educació per la salut, reforç alimentari, etc.:
- Democratitza l’accés a la pràctica i a la cultura d’esports com a instrument educatiu (no competitiu) per mitjà d’activitats esportives en horari no escolar.
- Preveu atenció a nens d’escoles en zones de risc social
- Promou la inclusió social

Tenen com a fonaments l’educació per la vida, l’exercici conscient de la ciutadania i l’efectiva participació en la comunitat. I els seus principis són els següents:
- el saber (coeducació)
- la capacitat d’organització grupal (cooperació)
- la reflexió crítica (emancipació)
- el posicionament de l’educand com a subjecte i buscar i aplicar solucions juntament amb els educadors

I, sobretot, cal tenir en compte que "l’important en si no és l’activitat, sinó allò que se n’obté: la participació", que no pot ser quelcom aïllat, també s’hi han d’implicar els pares. Al final de la sessió, Marilda del SESI va organitzar un taller per confeccionar una indiaca i jugar-hi. També hi ha hagut la participació d’una companyia de pallassos.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Obrint espais
 
IF El desafiament de la integració com a font de canvi i desenvolupament.
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
RS Tornar al camí correcte
 
IF Joves desesperançats
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.