Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Informació. Poder i ètica al segle XXI > Poder polític, ètica i informació
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Poder polític, ètica i informació
Diàleg de referencia: Informació. Poder i ètica al segle XXI

A la sessió Poder polític, ètica i informació es van tractar els problemes a què s’enfronta el periodisme en la societat actual. Hi van intervenir el periodista i director d’Els Matins de Catalunya Ràdio Antoni Bassas; el catedràtic de dret constitucional de la Universitat Pompeu Fabra Marc Carrillo; la catedràtica d’ètica i filosofia política de la Universitat de València Adela Cortina; la directora de l’Escuela de Periodismo de la Universidad Católica de Chile, María Elena Gronemeyer; la presidenta de Reporteros sin Fronteras-España, Maria Dolors Massana, i el catedràtic de ciències polítiques i exambaixador als Estats Units Julián Santamaría.

Antoni Bassas va destacar la manca de periodisme d’investigació als mitjans i va afirmar que «el periodista abans estava davant del poder, però ara es troba al seu costat i el seu paper és el d’un reproductor del poder polític». En aquest sentit, Bassas va afirmar que la societat ja no pensa que els mitjans i els periodistes siguin transparents, sinó que més aviat desconfia de les informacions que li transmeten.

La directora de Periodistas sin Fronteras, Maria Dolors Massana, va fer referència als abusos del poder i a la seva impunitat per fer callar els informadors a través dels assassinats o la presó. Massana va denunciar la mort de quaranta-dos periodistes el 2003, i catorze fins a maig del 2004. «La llibertat de premsa està en estat d’alerta», va afirmar. En aquest sentit, va recordar els assassinats dels periodistes José Couso, Julio Anguita i Ricardo Ortega, i va dir que «els reporters han passat de ser un blanc ocasional a ser un objectiu».

Marc Carrillo va fer una anàlisi de la situació dels mitjans als Estats Units, especialment després dels atemptats de l’11-S, i va denunciar que la Patriot Act vulnera la constitució i incita a l’autocensura, i que aquest model es vol imitar a Europa. Carrillo va exigir que Espanya creï un organisme de control dels mitjans però amb independència política i institucional. En aquest sentit, va destacar la creació, a Catalunya, del Consell de l’Audiovisual.

La catedràtica Adela Cortina va destacar la importància de protegir la llibertat d’expressió dels ciutadans, i va afegir que el periodisme ha de contribuir a elevar el nivell de debat i de pensament de la societat, però va afirmar que actualment aquesta situació no es produeix, a causa de l’interès empresarial dels mitjans. Per això va exigir que es complís el deure ètic dels periodistes per fomentar la pluralitat informativa.

María Elena Gronemeyer, de la Universidad Católica de Chile, va fer referència a la situació del periodisme xilè després de dècades de silenci generat per la dictadura de Pinochet i va afirmar que ara s’està passant per una etapa d’aprenentatge, però que s’han assolit canvis positius, ja que «actualment el periodista investiga i denuncia».

Problemàtica:
Censura política i autocensura als mitjans de comunicació. 2003: 42 periodistes assassinats. Fins a maig del 2004: 14 periodistes assassinats. 132 periodistes empresonats (28, a Cuba) i 501 mitjans censurats.

Proposta:
Respectar la llibertat d’expressió i les reglamentacions que l’exigeixen. Justícia pel que fa als assassins dels periodistes. Elevar la discussió de la ciutadania a través de la informació.

Postures:
Marc Carrillo, Adela Cortina, Maria Dolors Massana, Antoni Bassas.

Conclusions:
El poder polític controla i maneja el flux d’informació d’acord amb els seus interessos, i els periodistes passen a una situació d’autocensura. Al seu torn, els reporters passen a ser el blanc dels que tenen el poder. Només el compliment de les lleis i el desvetllament ètic de la professió pot posar fi a aquesta situació.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Mitjans alternatius per garantir la pluralitat informativa
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
RS Cara a cara, informació i desinformació després de l’11-S.
 
IF La regulació del sector de la comunicació garantirà el seu servei públic
 
AS Informació. Poder i ètica en el segle XXI
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.