Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura > Riquesa social vs riquesa grollera
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Riquesa social vs riquesa grollera
Diàleg de referencia: Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura

El filòsof francès Patrick Viveret, conseller del Tribunal de Comptes de França, reclama un canvi en la cultura política dels països industrialitzats per avaluar la riquesa social, de manera que introdueixi paràmetres qualitatius de sostenibilitat davant dels actuals paràmetres econòmics.

Viveret reclama un canvi en la cultura política dels països industrialitzats per avaluar la riquesa social, i denuncia que l’administració es regeix només per valors exclusivament productivistes i monetaris la qual cosa provoca paradoxes com el fet que els accidents de trànsit, la indústria armamentística o una catàstrofe mediambiental com la del Prestige es poden comptabilitzar en el PIB com a generadors de riquesa.

Davant d’aquesta “riquesa grollera”, Viveret advoca perquè l’administració utilitzi nous indicadors basats en la metodologia de treball del Premio Nobel Amartya Sen, que mesuren la salut social i el desenvolupament sostenible: la riquesa social de un país.

El poder polític ha d’actuar en conseqüència i impulsar els valors socials i culturals representats per la sanitat, l’educació i l’associacionisme ciutadà; en definitiva, qualitat de vida i valores socials i humans en contraposició amb la quantitat en la producció i els beneficis purament econòmics.

Problemàtica:
L’administració únicament mesura els paràmetres productivistes i monetaris, i marginen els valors socials i culturals perquè el poder polític només es regeix pels valors econòmics.

Proposta:
Cal un canvi en la cultura política per tal de reconèixer i impulsar l’autèntica riquesa social d’un país. Patrick Viveret proposa que l’administració utilitzi nous indicadors basats en la metodologia de treball del Premi Nobel Amartya Sen, que mesuren la salut social i el desenvolupament sostenible, que el poder polític actuï en conseqüència i prioritzi els valors socials i culturals.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Avaluar la riquesa social (sessió plenària)
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
IF Macroestructura de la migració intel·lectual
 
IF Cap a una empresa socialment i mediambientalment responsable
 
IF Model de creixement econòmic en xarxa