Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004 > Sessió inaugural "18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004"
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió inaugural "18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004"
Diàleg de referencia: 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

L’acte d’inauguració de la 18a Conferència Mundial del Voluntariat va estar moderat per Assumpció Vilà, presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, i hi van participar Núria Carrera, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i diputada de l’àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona; Liz Burns, presidenta de la International Association for Volunteer Effort (IAVE); Amparo Valcarce, secretària d’Estat de Serveis Socials del Ministeri de Treball i Afers Socials; i Anna Simó, consellera de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya.

L’acte d’inauguració va començar amb la intervenció d’Assumpció Vilà. En el seu discurs va afirmar que l’objectiu d’aquesta conferència és analitzar el treball voluntari i millorar el coneixement que es té del voluntariat. A continuació va definir la funció dels voluntaris com a denúncia social amb voluntat de provocar canvis. Els voluntaris són els VIP –Voluntaris Interessats en les Persones– de la societat. Com a conclusió de la seva intervenció, Assumpció Vilà va subratllar que espera que «hi hagi un abans i un després d’aquesta conferència» i va demanar la participació dels 1.500 assistents d’arreu del món a la trobada, ja que «els voluntaris no hem de callar perquè coneixem i toquem les mancances dels ciutadans».

A continuació, Núria Carrera va iniciar la seva intervenció amb una dada: «a Barcelona, un 2,5% de la població són voluntaris; l’acció voluntària en aquesta ciutat representa, doncs, un teixit associatiu important. El voluntariat representa la solidaritat, la cooperació, la cohesió social i la voluntat de justícia social i és la fórmula per aprofundir en la democràcia participativa, incidint en les polítiques públiques per ser més a prop de la gent». A l’Ajuntament i a la Diputació hi ha el convenciment que el voluntariat és una possibilitat òptima perquè la població gaudeixi de millors condicions de vida i que no pot haver-hi polítiques socials eficients si no es té en compte l’acció voluntària. Liz Burns va iniciar la seva intervenció remarcant que és el primer cop que la Conferència Mundial del Voluntariat es desenvolupa en un marc com el Fòrum Barcelona 2004. Aquest fet reflecteix un món globalitzat, amb una presència important de les TIC i moltes facilitats per viatjar, i al mateix temps amb moltes desigualtats i, per tant, amb noves oportunitats del voluntariat. També va recordar la importància dels voluntaris en els actes socials internacionals, i va posar com a exemple els Jocs Olímpics d’Atenes, que no haurien estat possibles sense la col·laboració dels 15.000 voluntaris que hi van participar. Per a Liz Burns, el voluntariat és la «pedra angular de la societat civil i la democràcia», una expressió de llibertat. La globalització ha globalitzat els problemes i per això és necessària la cohesió internacional dels voluntaris, que s’exposin les necessitats de la societat com a primer pas per ajudar els altres. La 18a Conferència Mundial del Voluntariat ha de servir per posar en comú diverses idees fruit d’experiències diferents, per crear i articular una visió del voluntariat. La intervenció de Liz Burns va finalitzar amb un homenatge a Mary Ripley, californiana membre de la IAVE des de la seva fundació l’any 1970.

D’altra banda, Amparo Valcarce va iniciar la seva intervenció recordant la magnífica feina que van dur a terme els voluntaris de l’11-M a Madrid, i també durant els Jocs Olímpics de Barcelona. La secretària d’Estat va afirmar que els voluntaris són el «complement de l’estat i el mercat, els grans protagonistes del món contemporani». El govern central té un ferm compromís amb les polítiques de suport al voluntariat, tal com demostra el fet que en els propers pressupostos generals de l’Estat hi ha previst un increment del finançament de les entitats dedicades al voluntariat a càrrec del 0’52% de l'lRPF. A banda, l'Estat està elaborant un nou estatut del cooperant i el voluntari. Per acabar, Amparo Valcarce va afirmar que aquesta 18a Conferència Mundial del Voluntariat ha de servir per enfortir i rellançar el tercer sector i va remarcar que «el Ministeri de Treball i Afers Socials estarà atent a les seves conclusions».

Finalment, Anna Simó va definir la conferència com un espai d’intercanvi d’experiències i idees, de reflexió sobre els dilemes del món del voluntariat. La consellera de Benestar i Família va afirmar que en estats amb poca administració els voluntaris són els que cobreixen moltes de les mancances. Quan l’administració es desenvolupa i assumeix les seves responsabilitats, la tasca del voluntari ha de ser complementària a la de les administracions. En un estat desenvolupat, administracions i voluntaris no tenen sentit l’un sense l’altre. Les administracions han de donar suport i impulsar les associacions i entitats de voluntaris sense crear dependències externes; per exemple, donant suport a la coordinació regional de les associacions de voluntaris i millorant la transparència d’aquestes associacions. Al mateix temps, el voluntariat ha de participar activament en la presa de decisions en les institucions administratives. En aquest sentit, Simó va fer esment a la creació del futur Consell Català del Voluntariat, amb el qual es pretén «incorporar amb força les associacions catalanes en les xarxes del voluntariat internacional». A Catalunya hi ha unes 1.700 entitats d’acció voluntària, en les quals participen uns 250.000 voluntaris.

L’acte d’inauguració de la 18a Conferència Mundial del Voluntariat va finalitzar amb la projecció d’un videoclip de l’himne del festival (interpretat per Manu Guix).

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE
 
RS Sessió de clausura
 
RS Voluntariat: un actor crucial per a una comunitat sostenible
 
RS Com desenvolupar aliances estratègiques amb negocis
 
RS Acció per la igualtat
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.