Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Justícia Internacional > La responsabilitat de protegir
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
La responsabilitat de protegir
Diàleg de referencia: Justícia Internacional

La sobirania d'un estat implica l'exigència de la protecció dels seus ciutadans. L'estat és el responsable de la protecció dels ciutadans i ho és tant davant de la seva pròpia ciutadania com de la comunitat internacional.


La sobirania d'un estat implica l'exigència de la protecció dels seus ciutadans. L'estat és el responsable de la protecció dels ciutadans i ho és tant davant de la seva pròpia ciutadania com de la comunitat internacional. Però quan un poble és en greu perill arran d'un conflicte bèl·lic, la repressió o la inoperància governamental, el principi de no-intervenció pot donar pas a la responsabilitat de protegir.


La responsabilitat de protegir és un concepte genèric que se sustenta en tres responsabilitats específiques: (1) la responsabilitat de prevenir, ja siguin possibles conflictes interns o situacions d'alt risc per a les poblacions; (2) la responsabilitat de reaccionar, amb una resposta adequada i mesurada davant d'una situació humana corprenedora; (3) la responsabilitat de reconstruir, per mitjà de l'assistència en la recuperació del país i la reconciliació nacional.

Problemàtica:
La intervenció militar preventiva o humanitària és un concepte eufemístic vist des del punt de mira de l'agressor, mentre que la responsabilitat de protegir és una nova estratègia contemplada des del punt de vista de les víctimes existents o futures.

Proposta:
La responsabilitat de protegir es basa:
- la responsabilitat de prevenir
- la responsabilitat de reaccionar
- la responsabilitat de reconstruir

Postures:
Ramesh Thakur, assistent del Secretari General de les Nacions Unides, vicerector de la Universitat de les Nacions Unides (UNU), a Tòquio, i coautor de «The Responsibility to Protect` (2001), elaborat per la International Commission on Intervention ans State Sovereignty» (ICISS). Ramesh Thakur ha participat a la sessió 1 del Diàleg «Justícia internacional».

Conclusions:
La prevenció és la dimensió més important de la responsabilitat de protegir.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Reformes institucionals per a la pau, la seguretat i la justícia en el món
 
RS Educació pel desarmament
 
RS Llibertat i seguretat
 
RS Definint el context. El creixement de la Justícia internacional.
 
RS Els drets humans, víctima de la lluita contra el terrorisme?