Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Comunicació i diversitat cultural > Drets de quarta generació - Drets d’accés a les noves fonts d’informació
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Drets de quarta generació - Drets d’accés a les noves fonts d’informació
Diàleg de referencia: Comunicació i diversitat cultural

L’accés a les noves tecnologies de la informació i la comunicació és avui un factor determinant en la formació de l’estructura social. La «bretxa digital» augmenta la fractura social, viola el dret a la igualtat d’oportunitats i aguditza les diferències econòmiques i culturals dels grups històricament menys afavorits.

La societat de la informació, impulsada pel sistema capitalista d’Occident, ha generat una divisió social basada en l’accés a les noves tecnologies de la informació. La denominada «bretxa digital» augmenta la fractura social, viola el dret a la igualtat d’oportunitats i aguditza les diferències econòmiques i culturals dels grups històricament menys afavorits. El domini de la producció industrial, el control dels accessos a la informació i les comunicacions, el monopoli de les noves alfabetitzacions i el poder econòmic són, al costat de la discriminació social i cultural, la desigualtat social i la marginació, barreres clau a l’accés, alhora que generen dependència i legitimació del poder occidental. D’aquesta manera, la societat de la informació crea una línia divisòria entre les persones que tenen accés a Internet i les que no, i col·loca en la part beneficiada les societats més poderoses.

La bretxa digital és complexa i es divideix en set estrats: classe social, gènere, nivell educatiu, àrea geogràfica, ètnia, idioma i edat. Això afavoreix una societat patriarcal, caucàsica i capitalista. Les tecnologies de la informació s’han convertit en l’eina indispensable d’accés a l’esfera cultural, econòmica i política d’aquest planeta. Com a tal, la seva accessibilitat ha d’estar garantida a tots els ciutadans, per tal que es puguin desenvolupar plenament i democràticament com a individus de la societat civil. Cal generar polítiques internacionals que fomentin l’accés de tothom a les noves tecnologies i proposar la creació de drets de quarta generació que garanteixin aquest accés i acabin amb les barreres tècniques i educatives.

Problemàtica:
El monopoli tecnològic d’Occident i l’omnipresència de les tecnologies de la informació en tots els aspectes de la vida socioeconòmica han convertit en imprescindible l’accés als mitjans de comunicació digitals i, per tant, en un dret. La necessitat d’infraestructures de comunicació, les diferències econòmiques existents entre els diferents grups socials i les diferències formatives són algunes de les barreres que fan que només el 15% de la població mundial pugui accedir a una eina necessària per al desenvolupament econòmic i social.

Proposta:
Generar nous drets que tinguin en compte i garanteixin l’accés a les noves fonts d’informació, tant a escala tecnològica com educativa.

Postures:
Salomé Berrocal, professora de la Universidad de San Pablo-CEU Jesús Martín Barbero, director del Departament de Comunicació de la Universidad del Valle (Cali, Colòmbia)

Bones pràctiques:
Fortunato López, amb el seu projecte «Escoles sense fronteres» que ja està consolidat i continua donant fruits, comunica com es fa d’atractiu aprendre en diferents àmbits mitjançant la radioafició, fins i tot ara mitjançant la ràdio per Internet.

Claudia Rodríguez explica l’experiència duta a terme a Xile, on les minories ètniques són variades i diverses al llarg de tan extensa geografia, que mostra com per mitjà de l’escola i per Internet es poden connectar infants de diferents grups indígenes de nord a sud, amb la investigació «Pedagogic proposal for to use of TV and computer Technologies in Intercultural Contexts».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Tema 2: Existeix una cultura global? La globalització dels mitjans i la cultura de les societats
 
AS VIRTUAL EDUCA. V Trobada Internacional sobre Educació, Capacitació Professional i Tecnologies de la Informació
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
RS Aportacions de les tecnologies de la informació per promoure la convivència i la seguretat
 
IF Bretxa Digital / Bretxa Educacional