Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Globalització, identitat, diversitat > Globalització i resistència cultural
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Globalització i resistència cultural
Diàleg de referencia: Globalització, identitat, diversitat

Tot i la creença que la globalització imposa una cultura hegemònica, la realitat mostra que hi ha una resistència cultural que persisteix i que cada cop té més força. Aquesta resistència permet que existeixi una diversitat cultural que pot fomentar els interessos comuns de la societat.

El professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Michigan i director del World Values Survey (estudi sobre els valors del món) Ronald Inglehart va presentar els resultats d’un projecte internacional que consisteix a mesurar, analitzar i comparar els valors culturals dels diferents països i regions geogràfiques del món per determinar si hi ha un efecte de convergència d’aquests valors a partir de la globalització, i va afirmar que, a diferència del que es pressuposava, aquesta convergència no existeix.

«La diversitat cultural persisteix i cada cop es valora més», va afirmar Inglehart. I En aquest sentit va assegurar que «són els països pobres els que registren menys indicadors de canvis culturals i on es mantenen amb més força els valors tradicionals».

Això no obstant, Inglehart va ressaltar que el desenvolupament econòmic empeny tots els països en una direcció comuna que es tradueix en el reforçament de valors com la igualtat de gènere, la tolerància, el bon govern i la democràcia.

Històricament, va exposar Inglehart, els processos d’industrialització comporten una substitució de valors tradicionals per valors racionals-seculars. Al món actual coexisteixen societats escassament industrialitzades, societats recentment industrialitzades i societats postindustrials. Això explicaria les grans diferències geogràfiques pel que fa a la presència de valors tradicionals i de supervivència, per una banda, i de valors racionals-seculars i d’autoexpressió, per l’altra.

Per Inglehart, doncs, el canvi cultural està íntimament lligat al desenvolupament econòmic d’una societat.

Postures:
Ronald Inglehart, professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Michigan.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS L'agenda 21 de la cultura
 
RS Cloenda del Diàleg Globalització, identitat, diversitat
 
RS Societats multilingües, societats multiculturals: democràcia plural.
 
IF Drets culturals i diversitat: una acció política i civil per aconseguir el desenvolupament