Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals > Cultura i desenvolupament. Veus des del camp.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Cultura i desenvolupament. Veus des del camp.
Diàleg de referencia: Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals

Alinah Segobye, professora de la Universitat de Bostwana, exposa que «el VIH s'ha convertit en la cara d'una dona africana», a causa dels alts nivells de pobresa que condueixen a la prostitució i l'ús de la violació com a arma de guerra en molts països africans. Ara bé, Segobye desmenteix que les religions tradicionals siguin la causa de l'augment del VIH i posa com a exemple el programa de prevenció WHO 2003, que utilitza la medicina tradicional per lluitar contra la sida. Segobye declara que «la UNESCO ens ha previngut que cal una perspectiva cultural per lluitar contra el VIH» i subratlla la importància d'explicar als nens orfes que els seus pares han mort de sida i la necessitat d'emprar l'art i la creativitat per construir un futur ple d'esperança. Amareswar Galla, de la Universitat Nacional Australiana i l'Observatori de l'Àsia i el Pacífic per la Cultura en Desenvolupament, destaca que «l'Àsia té els mateixos nivells de VIH que l'Àfrica» i explica el cercle viciós que s'estableix en un continent pobre on conviuen moltíssimes minories ètniques quan l'erosió cultural condueix a la desesperança i aquesta a la violència i les drogues: «Els indígenes amb baixa autoestima acabem autodestruint-nos.»

Galla descriu tres models d'interacció cultural per lluitar contra la pobresa: - Model de participació: el dissenyat per experts occidentals que decideixen sense tenir en compte els aborígens. - Model de participació com a partenariat: el dissenyat conjuntament per experts i aborígens. - Model de participació com a acció cultural de la comunitat: el dissenyat només per la comunitat; hi destaca la gran rellevància dels valors tradicionals.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Ciutats culturals enfront de ciutats poc sustentables
 
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
IF Drets culturals i diversitat: una acció política i civil per aconseguir el desenvolupament
 
AS L'agenda 21 de la cultura
 
RS Taller. Desenvolupament local i urbà
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.