Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cultures del treball > Inauguració Cultures del treball
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Inauguració Cultures del treball
Diàleg de referencia: Cultures del treball

El diàleg «Cultures del treball» és un dels grans debats organitzats en el marc del Fòrum Barcelona 2004. El seu repte ha estat reunir sindicalistes i especialistes en l’àmbit laboral i posar sobre la taula temes tan importants com la crisi dels sindicats, la precarietat laboral i la discriminació de la dona. El seu principal objectiu ha estat donar, col·lectivament, respostes a les incerteses de la globalització econòmica.

La inauguració del diàleg «Cultures del treball» va anar a càrrec d’Emilio Carbaglio, exsecretari general de la Confederació Sindical Europea i una de les figures sindicals més destacades del segle XX. Carbaglio va subratllar la importància dels sindicats, de la reivindicació dels drets dels treballadors i, sobretot, de la recuperació del sentit i significat del treball. Davant la situació laboral actual, caracteritzada pel treball precari, les elevades taxes de desocupació i de drets violats per la pressió de la globalització, cal que els sindicats encapçalin els moviments antiglobalització, i busquin conjuntament altres vies de desenvolupament i sistemes econòmics i socials més sostenibles.

Josep Maria Álvarez, secretari general d’UGT de Catalunya, va destacar la importància del diàleg, perquè actualment el sindicalisme es troba en un moment transcendental. En aquest món globalitzat existeixen sindicalistes arreu del món amb condicions ben diferents i per això cal una resposta unificada dels treballadors en defensa dels seus drets. Cal globalitzar els drets socials perquè la llibertat no sigui dels mercats, sinó de les persones, i aquesta passa per un treball digne.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Coscubiela, va centrar el seu discurs inaugural en la importància del treball com a mecanisme de socialització. La globalització ha fet desaparèixer el treball com a categoria social i d’integració, i ha convertit els ciutadans en consumidors i simples clients. Malgrat les contradiccions que sempre han imperat en el moviment sindicalista, Coscubiela va convidar tots els treballadors a assumir aquesta condició com un repte, perquè les contradiccions són la gran riquesa i la gran feblesa de les organitzacions socials. Només així, el sindicalisme podrà fer que el treball digne i els drets socials siguin l’únic motor de creixement social. Així, doncs, des d’un principi, el diàleg s'ha orientat a buscar respostes a la crisi d'identitat i de rol en què es troben els sindicats, i a com fer front als efectes de la globalització en el mercat de treball des d'un moviment sindical global.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
PP Susan George, vicepresidenta d'Attac France: «El problema és que avui és un privilegi que t'explotin perquè el més greu és formar part dels exclosos»
 
RS Seminari 2.2 Globalització i migracions
 
AS Governar la globalització des del treball
 
NP Els sindicats demanen a la Unesco que declari el trebal digne patrimoni de la humanitat
 
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.