Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > El cervell social. Biologia dels conflictes i la cooperació > Incorporar la noció de certesa amb perspectiva en el cervell social
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Incorporar la noció de certesa amb perspectiva en el cervell social
Diàleg de referencia: El cervell social. Biologia dels conflictes i la cooperació

És imprescindible que en el procés d’aprenentatge l’individu sigui conscient que està assimilant coneixements propis d’un context i d’una cultura, ja que d’aquesta manera podrà valorar les qüestions que li semblin diferents com una cosa que no li pertany sense que vulgui dir que ho hagi de refusar. La noció d’una «certesa amb perspectiva» és el que permetrà als individus ser tolerants i solidaris amb aquells que tenen una cultura diferent.

La concepció de «certesa amb perspectiva» integrada en el cervell social dels individus evitarà els conflictes perquè obrirà un espai per a la tolerància. En cas que aquests conflictes ja s’hagin produït, s’haurà de treballar en la conscienciació dels individus del fet que les creences depenen del lloc i el context natural i social a què pertanyen. D’aquesta manera, podran valorar les diferències com un fet natural de les societats i no com una situació que porta a la intolerància. La noció de «certesa amb perspectiva» obrirà el camí cap al diàleg i el coneixement entre les diferents cultures.

En canvi, una certesa sense perspectiva, podria conduir l’individu a l’abstracció, els pensaments intolerants i carregats de conflictes com acostuma a succeir en societats religioses en què no s’admet l’existència d’una altra mena de creences, fet que pot arribar a desencadenar un conflicte.

Lawrence Barsalou va ser qui va insistir en aquesta idea relacionada amb la noció de la pròpia consciència en la relativitat dels valors culturals propis i en la necessitat d’una educació que expliqui aquesta noció.

Problemàtica:
Una certesa sense perspectiva condueix a la intolerància i pot desembocar en conflictes socials.

Proposta:
Aplicar en l’aprenentatge la noció de certesa amb perspectiva, i portar-ho a terme en aquells llocs on hi ha conflictes perquè els individus aprenguin que el seu coneixement és producte de la seva cultura i entorn, i que poden existir altres cultures amb pensaments diferents.

Postures:
Lawrence Barsalou, catedràtic de psicologia de la Emory University, EUA, va definir les nocions de certeses amb perspectives. Robert Ginsberg, catedràtic emèrit de filosofia de la Universitat de Pennsilvània, va sostenir que «en l’acte de conèixer l’altre, l’individu es coneix a si mateix i és conscient de la fragilitat de la condició humana. Això fa que es valori més el respecte dels drets de tots els individus».

Conclusions:
Cal introduir el concepte de certesa amb perspectiva en l’educació, és a dir, que els individus aprenguin que els seus valors estan regits pel context social i cultural i que existeixen altres cultures amb valors diferents. D’aquesta manera, es podran evitar conflictes o solucionar els que encara existeixen.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
AS El cervell social. Biologia dels conflictes i la cooperació
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
IF La cultura de la mediació
 
RS Grup de treball 3: Drets culturals i de l’educació i administració regional i local