Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > Diàleg amb Ana Uzqueda
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Diàleg amb Ana Uzqueda
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

Diàleg a càrrec d’Ana Uzqueda, amb la participació («miralls») de Gerardo Judkovsky, Gloria Novel i Marta Uxó, a la sala 111, de 14:15 a 15:10, el 13 de juny del 2004.

Fomentar els centres de mediació socials és una via per cobrir aquells buits institucionals que l’Administració no abasta i que representen un punt d’acollida dels conflictes, com a pas anterior a la denúncia. Ana Uzqueda, mediadora i directora de l’Associació Equilibri de Bolonya, destaca que les tasques que desenvolupen aquests serveis en general són ben rebuts per la gent. Per aconseguir-ho, apunta que és important realitzar prèviament un detallat treball de camp des de les diferents perspectives dels actors i del context.

Així mateix, incideix en què la mediació comunitària com a política pública és important per establir llaços de convivència i per incrementar la creació d’espais socials, alhora que permet desenvolupar polítiques de formació que permetin la intervenció. "Ser proactius i no reactius", és a dir, incidir en la mediació preventiva, en el sentit de crear una cultura de la mediació per afrontar els problemes de maneres diferents, més que no pas en la mediació curativa, quan el conflicte ja s’ha fet palès.

Alhora remarca que la mediació és un espai que augmenta la democràcia i que promou el desenvolupament social, perquè requereix de la participació i atorga protagonisme als diferents actors, moltes vegades en desigualtat de condicions, des de la multidisciplinaritat. Però en la gestió de qualsevol conflicte és cabdal el concepte d’equilibri entre les parts implicades per evitar conseqüències no desitjades.

Finalment, en el marc de la Comunitat Europea subratlla que s’han adoptat principis comuns en el camp de la mediació, però que encara cal decidir-ne els principis fonamentals –"què és i què no és mediació?"–, al mateix temps que també s’hauria d’establir un codi deontològic en què es definís la responsabilitat del mediador.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
IF La cultura de la mediació
 
RS Diàleg amb Alejandro Nató
 
AS 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.