Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible > Turisme rural i les seves dimensions culturals
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Turisme rural i les seves dimensions culturals
Diàleg de referencia: Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible

Romano Topán

Etimològicament en la majoria d’idiomes la paraula experiència procedeix de ‘caminar’, ‘viatjar’. En aquesta línia, una anàlisi de l’evolució del turisme ens porta a concloure que tendeix a ser una economia de l’intangible, ja que es passa de demandar serveis a sol·licitar sensacions i emocions. En el nou mil·lenni es demanarà al turisme que no ofereixi coses, sinó experiències.

Luis
Mateo Diez

El turisme rural és el que es contraposa a l’urbà, no necessàriament turisme agrícola, sinó bàsicament turisme de paisatge, de cultura... el turisme així interpretat es pot definir com un suport cultural tal com ho pot ser un llibre.

L’espai que es visita després pot ser reescrit.

Stefan Moritz

Ha descrit l’experiència VINEST, que ha articulat un projecte turístic amb el vi com a element conductor. El vi com a element genuí de la terra que el produeix i que li permet singularitzar-ne l’oferta.

L’exposició es complementa amb la descripció de les polítiques de subvenció de la UE que n’han fet possible l’aplicació.

Miquel Vidal

Després d’analitzar el triple impacte del turisme (econòmic, mediambiental i sociocultural), apunta dos temes d’interès: La necessitat de promocionar-se a través d’Internet, però creant una xarxa d’oferta de turisme rural dins de la xarxa general. L’oferta és tan àmplia que l’usuari es perd. Cal crear aliances que creïn portals ressonants d’aquesta oferta específica. L’existència d’una banca ètica disposada a finançar projectes de desenvolupament, també en el marc del turisme rural.

Francesco Chiodi

Ens parla del fet diferencial de l’indigenisme a Sud-amèrica com a factor d’atracció turística i els riscos que això comporta pel fet que les comunitats d’acollida tendeixen a teatralitzar-ne la cultura per oferir al turista allò que busca: viure l’experiència d’una realitat ben diferenciada de la seva.

És fàcil establir paral·lelismes respecte a la cultura rural i la recerca per part de l’habitant de la ciutat d’una realitat camperola idealitzada.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS L’hàbitat humà i la convivència turística
 
IF Cultural Competence
 
RS El repte de la innovació
 
RS Turisme, cultura i tolerància
 
AS Turisme responsable i dinamitzador
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.