Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Dones joves rurals per al desenvolupament i l’avenç de pobles
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Dones joves rurals per al desenvolupament i l’avenç de pobles
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

A Mèxic, estat de Guajaca, l’organització social és l’única manera de sortir endavant. L’associació Dones Joves per Mèxic, A.C. vol anar a buscar programes. Entre els 570 municipis de la regió és difícil comunicar-se i les dones volen tenir l’oportunitat de tenir educació i que els seus drets siguin respectats. No hi ha universitat i les dones no tenen l’oportunitat d’integrar-se en la vida productiva. Fins i tot hi ha comunitats en què no hi ha camins.
“Avui, quan neix una nena, encara es comenta que la dona que ha parit no ha servit.” Amb l’associació volen aconseguir la igualtat home – dona. Hi ha costums molt arrelats que les nenes han de seguir.

Presenten el llibre Cáncer. Naufragi a Puerto Escondido, de la periodista de la regió Guadalupe Thomas. La història del llibre és la història real d’un naufragi a bord de la llanxa Cáncer, que surt de Puerto Escondido. En aquesta zona es dediquen a la pesca de manera temporal. Marcos i Silverio van sortir a la recerca de tauró el setembre. Es van embarcar perquè necessitaven uns ingressos extres i van estar perduts durant vuit dies a alta mar. La pesca del tauró comença a la tarda i es torna al matí següent, però un corrent se’ls va endur mar endins. La seva història de supervivència demostra que poden fer-se moltes coses si es pensa que encara hi ha una oportunitat. La història es va publicar al diari Tiempo de Guajaca. Posteriorment, es va publicar el llibre que s’ha distribuït a les biblioteques per tal que els joves sàpiguen que hi ha moltes històries per explicar a la seva regió. És important que les autoritats sàpiguen que les pescadors no tenen les millors condicions i que tenen molt de potencial.

Continua la xerrada Carmelina Crusilva, presidenta de l’associació Dones Joves per Mèxic, A.C., que el 2003 s’ha constituït en la Fundació per al Desenvolupament Germans Units. A l’estat de Guajaca hi ha set regions molt diferents entre elles. S’intenta parlar a totes les comunitats dels programes de desenvolupament. A vegades els pares no deixen que les seves filles hi participin.

El primer programa que es va dur a terme és PRIMOR – Programa rural integral de la dona de Guajaca. Com que la majoria de famílies té un terreny a casa seva, es va pensar que podien promoure's granges familiars als patis del darrere. En principi era molt difícil treballar de manera col·lectiva i es va decidir finançar el programa amb quantitats individuals. Es donen a cada participant 500 pesos (uns 40 euros) per comprar llavors. Cada dona fa el seu hort individual. Es forma un comitè que les representa. Els 500 pesos es tornen en 6 mesos. Es recuperen els diners de cada dona i es reuneixen en una caixa. Un cop consolidada la caixa s’apliquen diferents fases:
1) Iniciació de PRIMOR
2) Bescanvi dels productes entre les dones. A qui no sembra se li ven.
3) A partir de la Caixa d’Estalvis Solidària munten una botiga. Per portar la botiga es nomena una comissió per comprar al major. Actualment tenen una cadena de «botigues rurals» on les dones despatxen.
D’aquesta manera, les dones se senten part de la comunitat, ja que el masclisme fa que la dona quedi relegada a casar-se i estar a casa.

S’obre un debat amb el públic. Se’ls pregunta quines ajudes han tingut. Crusilva contesta: “sempre que hem trobat una porta tancada hem buscat alternatives”. Creuen que és millor donar un programa de capacitació per aprendre un ofici per al futur, "no donar el peix sense ensenyar a pescar". En ocasions han topat amb el cacic del poble, que ha impedit dur a terme el programa. Sobretot depèn del recolzament de l’autoritat de la comunitat que es dugui el programa endavant. En altres comunitats hi ha moltes ONG que no fan res. Avui Dones Joves per Mèxic, A.C. és una ONG amb cinc anys de projectes sòlids que vol consolidar-se com a força social. “En un futur les nenes seran grans dones joves.”

A la pràctica es posa el límit de vuit dones per botiga. S’estableix una comissió pràctica amb una dona al capdavant de la botiga. També s’estableix una comissió de vigilància, ja que al principi van tenir el cas d'una dona que se’n va anar als EUA amb tots els diners. També hi ha una tresorera que ho apunta tot en una llibreta. Aquestes vuit dones poden arribar a representar unes altres setanta dones que els porten els seus productes. L’Institut Tecnològic Agropecuari de la Universitat de Guajaca està col·laborant amb el programa. En un futur, volen crear un projecte integral per a les dones, amb assessoria legal i jurídica. S’estan finançant a través de concerts, desfilades de vestits, etc. Col·laboren amb elles algunes empreses privades, entre elles el Banc d’Aliments de Guajaca.

Des de la Fundació per al Desenvolupament Germans Units s’han presentat propostes de treball a les organitzacions internacionals per promoure la participació de les dones joves. També volen participar en les assemblees comunitàries dels pobles on només entren homes. Avui dia, amb l’emigració, hi ha molts pobles on sobretot hi ha dones i nens. Es comença a fer un moviment social. Crusilva va començar a assistir a l’assemblea de la seva comunitat. “Primer deien: és una nena, però el respecte es guanya.”

Amb aquesta associació han aconseguit formar part del sistema polític mexicà. “Davant les contrarietats és millor no tenir una actitud negativa ni de queixa, sinó tenir una actitud positiva i proactiva. El més important és que veiem resultats.”

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
RS L’objectiu de desenvolupament del mil·lenni i el microcrèdit. Com pot el microcrèdit participar en l’objectiu de reduir en un 50% el nombre de persones amb ingressos inferiors a un dòlar al dia per a l’any 2015
 
RS Per un dret econòmic. La independència econòmica, clau per a la llibertat de les dones
 
RS Sessió inaugural de Pobresa, microcrèdits i desenvolupament
 
RS El microcrèdit a l’Àfrica: reptes, obstacles i oportunitats
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.