Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > L´aigua: vida i seguretat > Externalització dels costos ecològics
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Externalització dels costos ecològics
Diàleg de referencia: L´aigua: vida i seguretat

Les males pràctiques sobre el medi ambient als països rics del nord poden tenir uns efectes molt més nocius als països pobres del sud, ja que el món és un ecosistema global. Així, els països en vies de desenvolupament, que no tenen recursos per fer front als residus, són els receptors de l’externalització de costos dels països desenvolupats.

Klaus Töpfer, director executiu del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), considera que el medi ambient i la pobresa estan estretament lligats. Partint d’aquesta premissa, Töpfer opina que el món està en l’actualitat modelat a partir de paràmetres diferents als de les fronteres i que l’aigua no és sols un recurs sinó que forma part d’un ecosistema.

Töpfer ho il·lustra amb l’exemple paradoxal de l’Àrtic on, en una anàlisi dels elements que contenia el gel, hi van trobar restes del plom que porta, entre d’altres, la benzina. En aquest cas, l’Àrtic seria el territori que assumiria els costos de processos contaminants generats als països desenvolupats. De la mateixa manera que el plom de la benzina arriba fins a zones on no ha circulat mai cap cotxe, les males pràctiques sobre el medi ambient als països rics del nord poden tenir uns efectes molt més nocius als països pobres del sud per la manca de recursos a l’hora de fer-los front. Per tot això, són els països en vies de desenvolupament els receptors de l’externalització de costos dels països desenvolupats.

Problemàtica:
Töpfer ha recalcat la interrelació d’aspectes com la pobresa, el medi ambient, la seguretat i la pau. Les males pràctiques sobre el medi ambient als països rics del nord poden tenir uns efectes molt més nocius als països pobres del sud per la manca de recursos d'aquests darrers a l’hora de fer-los front.

Proposta:
Invertir en canvis que possibilitin un desenvolupament sostenible. D'aquesta manera es fomenten polítiques que garantiran la pau del futur. Töpfer creu que és important un acció combinada per canviar les situacions conflictives, tant del medi ambient com de l'accés a l'aigua.

Postures:
Klaus Töpfer, director executiu del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).

Bones pràctiques:
Aparició de la benzina sense plom que redueix l'emissió de CFC que provoquen l'escalfament de l'atmosfera.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS L’aigua: vida i seguretat
 
IF Una gestió ecosistèmica de l’aigua vs. la seva explotació com a producte.
 
AS L'activitat humana està globalitzant el Mediterrani
 
AS Energia i desenvolupament sostenible
 
RS Albert de Mònaco inaugura el diàleg de la CIESM al Fòrum