Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Missatge universal de les religions del món
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Missatge universal de les religions del món
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

En aquesta sessió van coincidir Aisha Rafea, Aliaa Rafea i Seyed Ali Kianfar, destacats representants de la comunitat sufí, juntament amb el reverend Charles Gibbs, director de la Iniciativa de Religions Unides, per fer una declaració informal dels principis comuns a ambdues religions (la cristiana i la musulmana sufí) i a les religions en general. Les dues ponents van subratllar, d'una banda, la necessitat d'aprofundir en les tradicions religioses com a mitjà per a assolir la pau i, d’altra banda, de donar gràcies a Déu per l'oportunitat de viure i conèixer-se a un mateix a través del desenvolupament espiritual. El reverend Gibbs, per la seva banda, va començar demanant perdó a la resta de ponents pels abusos comesos pel cristianisme al llarg de la història. També va incidir en la importància d'obrir-se a les llengües de l'islam, del budisme i de les altres religions i va fer l'observació al públic de com els seus companys ponents, d'origen no anglosaxó, feien servir sense excepció l'anglès en els seus discursos. En un llenguatge summament poètic, molt propi de la tradició sufí, el Dr. Shah Nazr Seyed Ali Kianfar va sostenir que el problema de totes les religions és la primera paraula que surt de la boca de tot ser humà: Déu. Per ell, "descobrir el caràcter únic de la naturalesa humana és en si una religió". És a dir, que per desenvolupar l'espiritualitat intrínseca al ser humà no cal donar noms i encara menys obcecar-se ni tancar-se en ells. El missatge universal de les religions és la unitat en l'experiència espiritual i religiosa.

Problemàtica:
Proclamació d'un missatge universal en nom de totes les religions.

Proposta:
Demanar perdó pels abusos històrics, per exemple, del cristianisme. Divulgar i conèixer les llengües en les quals s'expressen les diferents tradicions religioses. Tractar, tal com ho planteja el sufisme, de descobrir el caràcter únic del ser humà i entendre això com a experiència religiosa fonamental i, en principi, comuna a totes les tradicions religioses.

Conclusions:
El missatge universal de les religions emfatitzaria, segons els ponents, la necessitat d'aprofundir en les tradicions religioses; de tenir consciència històrica i assumir els errors del passat; de divulgar les llengües en què s'expressen les diferents religions del món; i de no perdre's al mateix temps en els noms i en les paraules.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Religions minoritàries
 
RS La nostra història comú: globalització i memòria
 
RS Memòria i patrimoni
 
AS Noves ignoràncies, noves alfabetitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat
 
RS Dia 4: El Quixot en el pensament modern
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.