Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Moviments humans i immigració > Gènere i Globalització
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Gènere i Globalització
Diàleg de referencia: Moviments humans i immigració

El tema central d’aquesta sessió ha estat la immigració i el gènere. La primera ponent a intervenir ha estat Esohe Aghatise, que ha afirmat que, de manera general, hi ha un nexe entre immigració i tràfic de persones. Segons Aghatise, «el tràfic és l’explotació de la immigració sobre la qual la política no hi té control». Aquesta explotació, que afecta principalment la dona, no pot ser vista com un treball ni com una alternativa per a la dona. Aghatise ha remarcat els problemes importants de salut i psicològics que es donen com a resultat del tràfic de persones.

Una altra de les ponents, Jean D’Cumba, ha exposat les diverses mesures que s’han dut a terme en alguns països asiàtics, com ara Sri Lanka, Nepal, Singapur, on s’ha experimentat una «feminització de la immigració». La majoria de les dones immigrants en aquestes zones aconsegueixen treballs en l’àmbit domèstic, fabriques o bé s’acaben dedicant a la prostitució. D’Cumba ha exposat com les polítiques d’aquests països tenen per objectiu fomentar l'apoderament de la dona immigrant i evitar, així, el tràfic. La ponent ha explicat que aquestes polítiques es donen en tres àmbits diferents: global, regional i local, i es duen a terme polítiques adients per a cada àmbit en concret. Tot i així, ha remarcat que encara queda molt per fer i que «cal reformar el dret per tal de protegir els drets dels treballadors i incloure conceptes com el de sostenibilitat».

La professora de la UB i escriptora Mary Nash ha aprofitat aquesta ocasió no tan sols per exposar la seva visió de la dona immigrant, sinó també per presentar el seu nou llibre titulat Mujeres en el mundo: historia, retos y movimientos. En aquest llibre, Nash fa una anàlisi de l’experiència de les dones en la reivindicació dels seus drets i en el si de la societat en el món occidental, però també de les dones en el món oriental. Segons l'escriptora, «cal superar la visió victimista de les dones per intentar capgirar-la i poder parlar de l’apoderament de la dona». El seu estudi parteix de la «naturalització de la dona». Nash exposa que la subalternitat es basa en conceptes naturals i condicions naturals de la dona, similituds que es donen arreu del món dins del sistema patriarcal. Per això, «cal posar fi als mites falsos sobre les dones d’altres cultures, posar fi als estereotips de les immigrants».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
RS Agenda de les dones, cap a Monterrey 2007
 
RS Respostes polítiques a les migracions irregulars i al tràfic de persones
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.