Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones > Noves masculinitats des del món acadèmic. La recerca acadèmica
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Noves masculinitats des del món acadèmic. La recerca acadèmica
Diàleg de referencia: Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

Josep Vicent Marqués, catedràtic de Sociologia de la Universitat de València, afirma: «El hombre es un ser innecesariamente tosco que puede aprender de quien ha estado despreciando tanto tiempo.»

Jorge Corsi, psicòleg i professor de la Universitat de Buenos Aires, està vinculat a la problemàtica de la violència de l’home contra la dona. Troba que s’ha de canviar la denominació de violència de gènere, perquè pot portar a equívocs, i prefereix usar violència de gènere masculí. Evidencia que aquest tipus de violència és un subproducte de la cultura patriarcal en la qual vivim, que va repetint dia a dia el mateix patró, amb els mateixos estereotips de gènere i un elevat grau d’homofòbia cultural.

El més problemàtic no són les diferències per si mateixes, sinó que el problema sorgeix quan es confonen amb jerarquies.

El discurs masculí es buida de contingut quan, amb el pretès canvi de l’home, no hi pot haver coherència entre la paraula i l’actitud. No ens hem de deixar enganyar pels canvis en les formes si, al cap i a la fi, en mantenen les mateixes estructures.

L’arrel del problema la trobem en el fet que, des de petits, als homes se’ls pressiona socialment per tal de reafirmar-se i mostrar la seva virilitat. La construcció de la masculinitat és un factor de risc que posa la base d’un desequilibri de poders, que a la vegada posa en perill les dones i la seva vida. Amb relació a possibles propostes d’una nova construcció de la masculinitat, «el fet d'aconseguir l'equitat ha d'anar en direcció a una feminització de la cultura, on els homes haurien d'adoptar un posicionamenta postura feminitzatda, agafant les coses bones de les dones».

Michael Flood, director de la revista XY, d’Austràlia, afirma que històricament la masculinitat ha estat vista com a normal, universal i genèrica; una masculinitat hegemònica. Els últims temps, han augmentat les publicacions, els estudis i els treballs sobre els homes i les relacions entre gèneres. Flood presenta el treball «Recerca crítica sobre homes i masculinitat». Parla de les escoles com a agents institucionals de la construcció de gènere. També introdueix el tema de la desigualtat de gènere, amb els privilegis institucionals que ha tingut l’home, amb un poder econòmic, polític, cultural i interpersonal més gran. I diu que els mateixos homes es veuen limitats en aquesta desigualtat de gènere. Acaba la seva intervenció remarcant que és importantíssim aprofitar els enfocaments feministes per estudiar la masculinitat i tot el que l’envolta.

Dos ponents ens presenten un projecte europeu de recerca realitzat entre el 2001 i el 2004: «Work Changes Gender. New forms of Work, new orientations for men’s lives, oportunities for Gender Equality». Es formulen diverses qüestions, entre les quals es pregunten si hi ha oportunitats per una redefinició de la posició dels homes.

En el seu estudi han constatat una ideologia hegemònica de masculinitat on els homes:

- Són els caps de família.
- Han de ser treballadors funcionals, han de rendir, han d’arribar a posicions elevades.
- Han de ser despreocupats; no s’han de preocupar de tenir cura dels altres.

També han centrat la seva recerca en els canvis en la vida laboral dels homes, que acosten les seves condicions laborals a les que han tingut tradicionalment les dones. Creix l’índex d’homes que són a l’atur, que treballen a temps parcial i que tenen treballs temporals, és a dir, que creix el treball discontinu.

Conclouen que «la semblança de situacions, més la semblança de gèneres, ajuden a crear condicions més adequades i favorables per començar un procés de canvis». Tanmateix, «les normes tradicionals de la masculinitat són encara presents en organitzacions i en les identitats». Pel que fa a perspectives de futur, els marcs legals segueixen aquesta mateixa línia i és a les mans dels polítics poder obrir una perspectiva nova. Finalment, fan les recomanacions següents:

- Compartir el treball productiu i reproductiu.
- Fomentar la igualtat en les feines.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
RS Avenç dels drets polítics i socials de la dona.
 
RS Salutació de benvinguda
 
RS Homes i dones: com sortim del patriarcat?
 
RS Agenda de les dones, cap a Monterrey 2007
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.