Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura > Les polítiques culturals com a política de seguretat
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Les polítiques culturals com a política de seguretat
Diàleg de referencia: Interacció '04. Vers una Agenda 21 de la cultura

La cohesió que pot generar la cultura en un món globalitzat fa necessari que les polítiques culturals siguin importants en l'àmbit de la seguretat pública.

Les estratègies de les polítiques culturals, econòmiques i socials a nivell mundial responen a la conjuntura de Guerra Freda dels anys 40-50, quan es van crear organismes com l'ONU o l'FMI.
Actualment, l'entorn cultural ha canviat: globalització, multiculturalitat en un mateix territori.
La cohesió que genera la cultura fa que les polítiques culturals siguin clau en l'àmbit de la seguretat i la convivència. Tan mateix la transversalitat de la política cultural és necessaria perquè la cultura abasta tots els àmbits de les polítiques públiques.
Un dels principals reptes del segle XXI és aconseguir que les polítiques culturals tinguin un caràcter central entre les polítiques de tot el món. Cal que la societat civil sigui la vertadera protagonista d'aquestes polítiques. Així doncs, la cultura ha de ser entesa com una promesa de desenvolupament tant local com global.

Els ponents que han coincidit en aquets planteixament han estat el secretari general del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pardo, el director de Gestió Mediambiental S.L., Ramón Folch i Manel Pons de Aigua Teatre Ciutadà.


Problemàtica:
Les estratègies de les polítiques culturals, econòmiques i socials a nivell mundial responen a la conjuntura de Guerra Freda dels anys 40-50, quan es van crear organismes com l'ONU o l'FMI.
Actualment, l'entorn cultural ha canviat: globalització, multiculturalitat en un mateix territori.

Proposta:
La cohesió que genera la cultura fa que les polítiques culturals siguin clau en l'àmbit de la seguretat i la convivència.

Bones pràctiques:
Centre Internacional de Formació d'Actors Locals (CIFAL) de l'ONU a Barcelona: identificar els vincles entre seguretat, diversitat cultural i pluralisme; promoure bones pràctiques de governs i institucions. (http://www.unitar.org/cifalweb/english/index.htm )

Espai de Participació Teatral (EPT): espais on es preparen obres de teatre al carrer entre els ciutadans i ciutadanes d'un mateix barri. S'aconsegueixen establir relacions socials entre els participants i entre les cultures dels participants.

Conclusions:
La transversalitat de la política cultural és necessària perquè la cultura abasta tots els àmbits de les polítiques públiques.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Drets culturals i diversitat: una acció política i civil per aconseguir el desenvolupament
 
AS L'agenda 21 de la cultura
 
RS Obertura del congrés
 
RS Seminari 4: Les arts: dilemes i fronteres
 
AS Turisme responsable i dinamitzador