Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Diàleg Orient-Occident > Benvinguda i inauguració. Diàleg Orient-Occident.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Benvinguda i inauguració. Diàleg Orient-Occident.
Diàleg de referencia: Diàleg Orient-Occident

La divisòria entre Orient i Occident està marcada no tan sols geogràficament per l’anomenat Orient Mitjà , sinó que en termes culturals i religiosos podem marcar aquesta frontera parlant de la cultura de la introspecció ( Orient ) i la cultura del llibre ( Occident ). Però, sobretot, Luis Racionero fa referència que “ la gran divisòria establerta entre Orient i Occident s’ha originat fruit de la cultura de la culpabilitat , referint-se a aquesta idea preconcebuda del mite fundacional de la culpabilitat com una de les coses que diferencia Orient d’ Occident . A partir d’aquesta divisòria inicial, s’estableixen multituds de paral·lelismes i diferències entre ambdós espais, sobretot de caire social, completament incomparables. Fruit de comparar allò incomparable, l’home ha caigut en el fonamentalisme. Justament dialogar sobre aquestes diferències de tradició, valors, cosmovisions, etc., i intentar veure com unes i altres s’han anat i s’estan integrant, és un dels objectius principals del diàleg, que tindrà en compte sobretot la relació entre el ciutadà i la societat.

És important recuperar aquest diàleg ancestral entre Orient i Occident , tenint en compte sobretot que en realitat Àsia i Europa formen un sol continent, Euràsia . La recuperació d’aquest diàleg ens ha de servir, sobretot, per trencar amb la idea que ha servit durant molt temps a Occident per a reafirmar la seva posició de primacia i domini sobre Orient . Alhora, Occident ha entès que aquests països són diferents i que per això no han aconseguit el mateix nivell de desenvolupament i democràcia.

Si ens remuntem al passat, cal recordar que l’inici de les relacions entre Orient i Occident va estar marcat per l’establiment de rutes comercials i per la incipient globalització del mercat de la seda. Així doncs, no és d’estranyar que actualment continuï essent així, i realment l’establiment de relacions comercials signifiqui l’obertura d’un vincle més entre ambdues grans regions. Un vincle, però, que cal que controlin grans organismes internacionals com la OMC, per tal de garantir negociacions lliures de pressions sense l’ús de la força i amb la garantia d’igualtat de drets. Cal especialment una regulació a escala internacional de les relacions entre països i regions, que protegeixi els dèbils contra els forts, per tal d’eliminar les relacions de força i dominació existents durant anys.

Problemàtica:
Els problemes creats per la divisòria establerta entre orient i occident, fruit de visions errònies sobre la concepció de la diferència.

Proposta:
No podem comparar allò incomparable, ja que només arribarem a pensaments extremistes i fonamentalistes. Per tant, cal acceptar que existeix una diferència de valors, tradicions, cultures, etc., però aquestes diferències, que provenen ancestralment d'un mateix continent, Euràsia, s’han d’integrar, tant per part d'Orient com d'Occident, i intentar així dialogar i comprendre-les.

Conclusions:
Davant de l'auge fonamentalista i diferenciador, cal recuperar el diàleg entre Orient i Occident, intentant integrar les diferents maneres de veure el món, de pensament, de cultures, etc., per tal d'establir un clima de comprensió i estabilitat internacional i una sèrie de mecanismes que garanteixin que les relacions Orient-Occident estiguin basades en la igualtat i la justícia social, la qual cosa és possible mitjançant organismes internacionals com l'OMC.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
AS Diàleg Orient-Occident
 
AS Governar la globalització des del treball
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.