Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > El problema de les bases militars
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
El problema de les bases militars
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

Rae Street (Regne Unit) afirma que “vivim uns temps en els quals les polítiques militars estan duent el món a una major inseguretat”.

Indica que els EUA tenen bases militars a tot el món per mantenir el control sobre els països on s’estableixen, tot preservant la seva hegemonia no sols militar sinó també econòmica. Això queda palès si s’analitza l’espai geogràfic on es situen les bases, normalment properes a pous de petroli, oleoductes, gasoductes, etc.

Tanmateix, és important destacar el distanciament que s’està produint entre el govern nord-americà i la societat civil que actualment està generant un moviment de desconfiança envers la política exterior del seu país. Queden paleses actuacions contradictòries i hipòcrites dels EUA, capaços de firmar acords per establir bases militars en estats amb governs dictatorials mentre es declaren els màxims defensors dels drets humans.

Per la seva part, Joe Gerson (EUA) indica que “les bases militars serveixen per mantenir l’hegemonia del poder i els privilegis dels EUA després de la Segona Guerra Mundial”.

Seguint aquesta premissa, des de la Segona Guerra Mundial, els EUA no han fet altra cosa que augmentar el nombre de bases militars que ja tenen a l’Àsia, el Pacífic, Austràlia, les Filipines, Llatinoamèrica, etc.

Val a dir, tanmateix, que aquesta hegemonia nord-americana del poder militar mundial s’està desplaçant actualment cap a l’espai exterior. La proposta d’oposició a aquesta dinàmica passa per integrar les campanyes antibases que existeixen actualment en moviments més globals de democratització dels estats. “El poder no dóna res sense que hi hagi lluita”, recorda Gerson. En aquest sentit, s’està intentant instaurar un dia internacional antibases militars. Segons Gerson, cal construir moviments de resistència des de la ciutadania, crear xarxes d’informació que permetin saber què passa realment a les bases militars i acabar amb la connivència de la societat civil europea amb aquesta qüestió.

Per a més informació sobre els moviments antibases es recomana visitar: www.afsc.org/pes.htm o escriure a nousbases@lists.riseup.net

Bones pràctiques:
Des del públic es dóna a conèixer un projecte de difusió via Internet realitzat des de Barcelona, que intenta recollir totes les accions no violentes pel que fa al problema de les bases militars, amb l’objectiu de conscienciar la societat civil. Estarà en marxa a finals d’estiu. La referència es troba a www.nonviolencewatch.org

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS De l’economia de la guerra a l’economia de la pau
 
RS Sessió de clausura
 
RS Desarmament (sessió plenària)
 
RS Construint l’autèntica seguretat: desenvolupament i desarmament
 
RS Dona, Pau i seguretat
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.