Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > Diàleg entre Naresh Dadhich i Marguerite Barankitse. Traspassant fronteres: accions mediadores a Àfrica i Àsia.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Diàleg entre Naresh Dadhich i Marguerite Barankitse. Traspassant fronteres: accions mediadores a Àfrica i Àsia.
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

Marguerite Barankitse i Naresh Dadhich, experts en mediació, han mantingut un diàleg al voltant d’accions mediadores a Àfrica i Àsia. Barankitse ho ha fet des d’una perspectiva pràctica i Dadhich des d’una perspectiva teòrica.

Coneguda com “Maggie la boja”, Barankitse ha presentat la seva llarga trajectòria de gestora de conflictes al seu país, Burundi. Allà va crear el 1993 la llar d’acollida i reinserció d’infants orfes, Casa Shalom, per on han passat uns deu mil nens fins a l’actualitat. Aquesta iniciativa destaca pel fet que, en un país amb diferents religions i ètnies, hi conviuen nens de totes les edats sense distincions per religió o ètnia. Barankitse ha sigut premiada en diverses ocasions per la seva tasca i afirma que, encara ara, considera que “és increïble que m’hagin donat un premi”.

Per la seva banda, Naresh Dadhich és un especialista en Ghandi, fins al punt que ha estat director del Centre d'Estudis Ghandians a Rajasthan, Índia. A més, és fundador de la Fundació per la Pau de Jaipur, entitat dedicada a la formació i organització de seminaris sobre la pau, pensament ghandià, religió i meditació.

“He vist la massacre i, davant d’aquest horror, jo tinc un poder: estimar”. Aquesta és la idea que li va venir al cap a Barankitse desprès d’acollir 25 nens orfes, fills dels seus veïns hutus assassinats per tutsis. Barankitse considera que tothom pot fer, des d’una escala petita, un món millor, “sempre es pot fer alguna cosa, amb formació acadèmica o sense”, ha afegit.

Ghandi no era millor que qualsevol persona, tan sols era un home ordinari” ha declarat Dadhich en la seva presentació, “el que el feia excepcional”, ha prosseguit, “era l’alt concepte que tenia de la llibertat personal i la seva moralitat”. Naresh Dadhich considera que viuríem en un món millor si tothom s’adherís a aquests dos principis, lligats entre ells, “No sóc violent perquè sóc lliure i sóc lliure perquè no sóc violent”. Dadhich creu en la no-violència com a principal força social i política i assenyala que “és relativament senzill definir la pau; el més difícil és aplicar-la”. Ambdós ponents han coincidit a assenyalar que la pau és un procés educatiu que requereix un gran esforç.

Dadhich ha enumerat els principals preceptes del moviment no violent de protesta que propugnava Ghandi: la no-acceptació de cap forma de violència, el convenciment de defensar un causa veritable, el celibat, no posseir béns i no robar. Pel que fa a la trajectòria de mediador de Ghandi, Dadhich ha puntualitzat que el seu paper era de facilitador entre les parts.

Barankitse ha conclòs afirmant que no hi ha pau sense justícia.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF La cultura de la mediació
 
RS Diàleg Més enllà dels models
 
RS Diàleg amb Naresh Dadhich
 
RS Diàleg amb Jean Paul Lederach
 
RS Diàleg amb Cecilia Ramos Mejía
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.