Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > L´aigua: vida i seguretat > Accés a l’aigua potable i instal·lacions sanitàries bàsiques per a tots
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Accés a l’aigua potable i instal·lacions sanitàries bàsiques per a tots
Diàleg de referencia: L´aigua: vida i seguretat

El belga Stef Lambrecht, coordinador general de l’ONG Protos, ha afirmat que cal actuar en tres camps per millorar l’accés a l’aigua potable i a les instal·lacions sanitàries bàsiques. En primer lloc, cal un canvi de mentalitat de la societat i dels polítics: el nou enfocament ha de considerar l’accés a l’aigua com un dret. En segon lloc, Lambrecht considera que els recursos hídrics i les infraestructures hidràuliques s’han de gestionar més eficientment. En aquest sentit, creu que implicar-hi els usuaris és imprescindible. Per últim, destaca la necessitat d’augmentar i utilitzar millor els recursos financers. Per assegurar aquesta darrera proposta, Lambrecht és de l’opinió que tots els països haurien de respectar la donació del 0,7% del seu PIB i també condonar part del deute extern dels països en vies de desenvolupament.

Soukaina Bouraoui, directora executiva del Centre de Dones Àrabs per a la Capacitació i la Investigació de Tunis, ha iniciat la seva ponència amb l’afirmació que el dret a l’aigua és un dret que s’hauria de defensar als tribunals. Ha afegit que el dret a l’accés a l’aigua està vinculat amb el dret a la salut i amb el dret a la qualitat de vida dels éssers humans. Posteriorment, ha destacat la importància que l’accés a l’aigua potable i el sanejament s’ha de regir pel principi de la igualtat. Ha il·lustrat l’afirmació amb l’exemple de les nenes i dones que s’ocupen de transportar l’aigua i que, com a conseqüència, no poden accedir a l’educació.

André Dzikus, representant del programa UN-Habitat, ha mostrat la seva preocupació pel nombre de persones no incloses en els Objectius del Mil·lenni. Dzikus recalca la importància d’escoltar l’opinió de les persones sense accés a l’aigua i, en aquest sentit, ha informat que la seva organització ha desenvolupat un programa per escoltar les veus de les dones que s’han de desplaçar per tenir accés a aigua de sanejament, ja que al seu poble només hi ha equipaments sanitaris per a homes.

Durant el seu torn, Mariona Coch Roura, de l’Agència Catalana de l’Aigua, ha exposat l’experiència conjunta de la seva organització amb l’agència de l’aigua de la regió italiana de la Llombardia per capacitar tècnics de l’Estat de Bengala a l’Índia. El projecte porta el nom d’Asia Urbs Programme i té com a objectius el desenvolupament de lligams estables, aprofundir en els coneixements mutus, fomentar la transferència de know-how (‘capacitats professionals’), implicar les associacions locals i dur a terme estudis pluridisciplinaris.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Fòrum Urbà Mundial
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
IF Bretxa Digital / Bretxa Educacional
 
RS Pobresa urbana- Presentació
 
IF Medicalització de la salut - reduccionisme de la salut a la medicina.
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.