Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Diàleg Orient-Occident > L’auge dels nous imperis. Omer Taspinar
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
L’auge dels nous imperis. Omer Taspinar
Diàleg de referencia: Diàleg Orient-Occident

Omer Taspinar inicia la seva intervenció posant de manifest que els conflictes històrics perduren en el temps i analitza les possibles causes del terrorisme segons dues corrents principals de pensament: la que creu en causes de tipus socioeconòmic i la que creu en causes de tipus religiós. Taspinar les rebutja totes dues, en tant que excloents, i defensa la Teoria de la Modernització basada en el desenvolupament socioeconòmic.

A més a més, Taspinar subratlla el paper clau de la classe mitjana com a motor del creixement econòmic, i per tant, agent d'aquest procés de democratització, ja que aquesta classe té com a principals interessos la llibertat i la prosperitat, valors que fonamenten la democràcia. Així, aposta pel desenvolupament basat en el benefici privat, que contraposa al creixement econòmic basat en els recursos naturals, com per exemple el petroli que, des del seu punt de vista, ha estat el principal impediment per a la democratització a l'Orient Mitjà.

El desenvolupament econòmic i l’aparició de la classe mitjana són, per tant, requisits indispensables per a l'establiment de la democràcia. Per això, des d'aquest enfocament, Taspinar critica la política dels Estats Units a l'Orient Mitjà, duta a terme sota el lema de promoure la democràcia en aquesta regió del planeta, política que és vista des d'Europa amb escepticisme.

Des del seu punt de vista, els Estats Units han volgut acabar amb la barbàrie i portar la pau a aquesta regió com a requisit per a iniciar un posterior procés de democratització. I ho han fet sota la creença que en aquest territori manquen els fonaments que possibiliten la democràcia. D'aquesta manera, han condicionat el desenvolupament i la democratització d'aquests territoris a l'establiment de la pau. Tot i això, Taspinar admet que per tal d'assolir una veritable pau i democratització a l'Orient Mitjà és necessari resoldre conflictes com el de Palestina, però subratlla que l'existència d'aquest conflicte no pot ser el pretext per bloquejar un procés paral·lel de democratització. La democratització i el progrés econòmic no haurien, doncs, d'estar condicionats. Els Estats Units creuen en un món unipolar i, per tant, Europa ha de compensar aquest unilateralisme americà aportant les seves polítiques i establir així un món multipolar. Aquesta multipolaritat és imprescindible per tal d'evitar l'unilateralisme i possibilitar el diàleg entre civilitzacions.

Taspinar és partidari que Europa i els Estats Units tinguin una política exterior de defensa comuna i subratlla els elements comuns d’ambdues potències. Segons ell, malgrat les possibles diferències en l'aplicació de polítiques concretes, tenen una mateixa actitud davant del món. Finalment, Taspinar afirma que el conflicte Orient-Occident ja és prou negatiu per crear-ne un altre entre Europa i els Estats Units.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Orient i Occident i la transformació del sistema internacional
 
IF Un nou concepte de seguretat: Seguretat Humana enfront de Seguretat Nacional
 
RS Defensa civil o cívica en la reconstrucció dels desastres
 
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
RS La reforma de les institucions econòmiques internacionals
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.