Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > L´aigua: vida i seguretat > Adaptació a la variabilitat i al canvi climàtic
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Adaptació a la variabilitat i al canvi climàtic
Diàleg de referencia: L´aigua: vida i seguretat

Carlos Fernández-Jáuregui, davant de l’augment de la població i el decalatge que implica vers els recursos naturals, conjuntament amb els efectes migratoris que pot comportar la realitat del canvi climàtic, assenyala que per evitar el conflicte de l’aigua cal arribar a una harmonia social en què l’oferta d’aquest recurs s’equilibri amb les necessitats de l’home i el seu entorn.

Com a factors clau per aconseguir-la, proposa millores a través de l'aplicació de les tècniques ja existents, de la innovació en tecnologia eficient, de l’optimització dels recursos hídrics respecte a la demanda, i de fomentar l’educació intergeneracional i la conscienciació de la ciutadania del Primer Món del problema hídric; tot d’una manera integral i transversal.

És per aquesta darrera intenció que Louisette Gouverne denuncia el problema de la subinformació com a pedra angular per dur a terme una acció transversal. Afirma que cal compartir i fer arribar a tothom les dades científiques del Primer Món i reivindica l’accés solidari a la informació de l’aigua i de l’aigua virtual [la que conté tot ésser viu] com a patrimoni del ciutadà. D’altra manera, les decisions interestatals de l’aigua, en desigualtat d’informació, mai no arribaran a l’equitat.

Des de la perspectiva científica, Ezio Todini, professor de Ciències Geoambientals de la Universitat de Bolonya, també veu, en l’optimització dels recursos de què disposem, una via per a la preservació de la integritat del medi ambient. El projecte WSM DSS que estan desenvolupant és un exemple d’instrument multianàlisi global per planificar les decisions estratègiques dels recursos, que permet descriure els fenòmens i analitzar la interrelació de tots els factors implicats. Tot i això, Ezio Todini reconeix que aquestes eines donen línies de tendència, no fan prediccions, però, si més no, delimiten al màxim possible el factor d’incertesa.

Pel que fa a l’educació i com a exemple representatiu, la UNESCO i Green Cross International duen a terme el programa PC-CP sota el lema «Aigua per la pau», amb l’objectiu de convertir la confrontació en cooperació entre pobles. A partir de programes de prevenció de conflictes d’abast local i regional, en què es ponderen més de 1.700 factors hídrics, cabdals per establir les millors estratègies en cada cas, tant a escala local com regional, i per poder contrastar-les amb els alts gestors de recursos, polítics i cercles de poder de cada cas concret, treballen amb la voluntat que les accions siguin vinculants.

Un bon principi per desenvolupar a Europa seria «educar en el desenvolupament sostenible i que les polítiques educatives d'aquest ordre s'incloguessin en els pressupostos», requereix Victor Ruffy.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Energia i desenvolupament sostenible
 
AS L’aigua: vida i seguretat
 
RS Panel 1 Energia i Desenvolupament: és possible un altre model energètic?
 
RS Simposi 6: Aigua i agricultura
 
RS Sessió inaugural: Aigua i solidaritat
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.