Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI > Segmentació de l’ajuda humanitària
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Segmentació de l’ajuda humanitària
Diàleg de referencia: Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI

La dificultat d’alguns governs a proporcionar un sistema públic de salut de qualitat, integrat i universal ha generat un augment en les iniciatives d’ajuda humanitària de la societat civil i que les organitzacions democràtiques internacionals com l’OMS que estan intervenint en el debilitat sistema sanitari públic dels països en vies de desenvolupament.

La situació d’extrema de pobresa que viuen alguns països del món, repercuteix directament en l’estat de salut de la seva població. La dificultat d’alguns governs de proporcionar un sistema públic de salut de qualitat, integrat i universal que potenciï la prevenció de les malalties, que cobreixi les necessitats sanitàries bàsiques i faci front a les epidèmies, ha generat un augment de les iniciatives d’ajuda humanitària de la societat civil i de les organitzacions democràtiques internacionals com l’OMS, que en intervenir debiliten el sistema sanitari públic dels països en vies de desenvolupament.

La fragilitat d’aquests governs i les evidents necessitats sanitàries creen un sistema de salut nodrit de la cooperació internacional i la donació filantròpica d’occident, la qual cosa fa que la sanitat sigui dependent, insostenible i parcel·lària. La segmentació de la salut és un problema greu que s’hauria de tractar amb un interès especial ja que causa discriminació, divisió social i la violació del dret d’igualtat en l’accés a la salut.

La introducció de polítiques i programes de salut per a determinades malalties, col·lectiu i països proporcionats i subvencionats per organismes internacionals, l’especialització d’algunes ONGs i les estratègies de màrqueting aplicades en el tercer sector per recaptar fons, provoquen la institucionalització i segmentació de l’ajuda humanitària que únicament tracta les malalties que entren dins dels programes i projectes de la cooperació internacional.

En aquests països cal, doncs, potenciar (mitjançant la integració i la coordinació de tota l’ajuda exterior que actualment reben i amb l’enfortiment de la capacitat de governabilitat interna) un sistema integral i universal que contempli les necessitats i especificitats de cada indret. Calen programes sostenibles, projectats a llarg termini que depenguin d’una política perenne no mantinguda a través de les donacions. Cal crear aliances de cooperació multilaterals amb el recolzament del govern receptor i potenciar, així, una sanitat pública integral i universal els recursos de la qual gestionarà, en funció de les necessitats pròpies, el govern local.

Problemàtica:
La situació d’extrema pobresa i precarietat sanitària dels països en vies de desenvolupament. La incapacitat d’alguns governs per proporcionar un sistema públic de salut de qualitat, integrat i universal. La substitució del sistema sanitari públic per l’ajuda humanitària subvencionada filantròpicament i dirigida per organitzacions internacionals. La segmentació de l’ajuda en programes i projectes concrets.

Proposta:
Cal un sistema integral i universal que contempli les necessitats i especificitats de cada indret. Programes sostenibles projectats a llarg termini, que depenguin d’una política perenne, no mantinguda amb les donacions. Creació d’aliances de cooperació multilaterals amb el recolzament del govern receptor. Potenciació de la sanitat pública integral els recursos de la qual gestionarà, en funció de les necessitats pròpies, el govern local.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
RS L’estat de la salut en el món i els seus determinants
 
RS Aliances en la matèria de salut per corregir desequilibris.
 
RS Estat, Societat, Drets Humans i Dret a la Salut
 
RS Intervencions en salut