Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > mediació penal, una justícia penal més humanitzada
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
mediació penal, una justícia penal més humanitzada
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

En aquest taller l’equip de Mediació Penal de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya presenta el projecte en què treballa des de 1999 en què introdueix el procés de la mediació en els procediments penals.

L’equip conclou, fruit de la seva experiència pilot, que “la mediació ha permès anar més enllà del tractament estrictament judicial. Mantenint els criteris de legalitat i garanties, s’ha incorporat una dimensió més humana del conflicte”.

Ansel Guillamat, Monserrat Martínez, Joan Sendra i Anna Vall expliquen que la mediació penal consisteix en la participació voluntària de l’imputat per un delicte o falta i de la víctima o persona perjudicada en un procés de diàleg i comunicació conduït per un mediador imparcial, amb l’objectiu fonamental d’aconseguir la reparació adequada del dany causat i la solució del conflicte des d’una perspectiva justa i equilibrada per als interessos d’ambdues parts.

Així mateix assenyalen els avantatges del procés de mediació en l’àmbit penal, que implica un procés responsabilitzador, ja que són els propis afectats els qui volen valorar el dany causat i decideixen la reparació més satisfactòria, d'acord amb les seves necessitats i dintre els límits del marc legal.

Un altre avantatge és que es crea un espai de diàleg en què les parts poden tractar el fet delictiu i les seves conseqüències. A més possibilita que la víctima o persona perjudicada pel delicte sigui escoltada i expressi les seves agonies i necessitats per compensar-la.

També es té en compte no només el fet delictiu passat comès, sinó també l’establiment de compromisos per al futur, quan hi ha algun vincle entre les parts. Així mateix es reforça l'apropament de la justícia als ciutadans i afavoreix l'establiment de la pau social.

A més indiquen que el procés mediador es pot realitzar abans que surti la sentència i també a posteriori. Això sí, per tal que el procés s’iniciï les dues parts han d'estar d'acord. Així, expliquen que la procedència de la demanda del procés de mediació parteix, en un 57% dels casos, d'organismes judicials, en un 30%, de l'imputat, en un 10%, de la víctima i en un 3%, de l’equip d’assessorament.

D’altra banda, els tipus de delictes que es tracten en aquests processos són, en percentatges: un 30% delictes contra el patrimoni, un 27% lesions, un 25% contra la llibertat, un 7% contra l'honor i la resta, altres.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
IF La cultura de la mediació
 
RS La mediació en l’àmbit institucional
 
RS Mediació, comunicació no verbal i Stanislavski
 
RS La transformació dels conflictes a través de l’expressió plàstica
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.